Türk basını Gazze'ye kör sağır

Türk basını Gazze'ye kör sağır

İsrail'in Gazze'deki savunmasız masum insanlara bomba yağdırması Türk basınında neredeyse haber değeri taşımayan bir olay muamelesi görüyor. Bugün sadece üç gazete bu olayı manşetten gördü. Gazetelerin çoğu haberi küçük görmeyi tercih etti

İsrail'in savunmasız Gazze halkına yönelik saldırılarına karşı İslam ülkeleri de dahil tüm dünya büyük bir sessizliğe gömülmüş durumdayken; gözlerin çevrildiği Türk basını da farklı bir tavır sergilemiyor. Gazetelerin neredeyse tamamına yakını İsrail'in bu katliamlarına karşı sessiz kalmayı tercih ediyor. Bugün sadece üç gazete Gazze haberini manşetten duyurdu.  Haberi manşetten veren Hürriyet ve Vatan gazeteleri, bu haberlerinde de İsrail'de yaşanan korkuyu öne çıkararak haberi İsrail üzerinden işledi. Haberi manşetten gören bir diğer gazete ise Türkiye oldu. Diğer basının sessizliğinin nedeni ise bilinmiyor. 

İsrail'in yaklaşık bir haftadır kesintisiz bir şekilde Gazze'yi bombalıyor. Dünyanın en gelişmiş füze savuma sistemini kullanan İsrail, Gazze'den roket geldiğini bahane ederek en ağır silahlarla saldırıyor. Şu ana kadar yüzlerce kez vurulan Gazze'de 100'e yakın insan hayatını kaybetti. İsrail'in iddia ettiği roketlerden ise henüz bir İsraillinin bile burnu kanamış değilken; Türk basınından bazı gazetelerde İsrail de bir mağdur gibi gösteriliyor. 

Saldırıların en çok yoğunlaştığı son iki günde Türk basınında gazetelerin bir kısmı iç politikaya yoğunlaşmaktan, bir kısmı ise daha önce de olduğu gibi görmezlikten gelerek İsrail'in saldırılarını haber yapmadı. 

Medyanın önde gelen gazetelerinden Hürriyet dün İsrail saldırılarını manşetin hemen yanından Gazze'ye yönelik saldırılar üzerinden görürken, bugün haberi manşetten ancak İsrail de mağdurmuş gibi verdi. Tel Aviv'de lüks araçlarından inerek sözde roketlerden sakınan sivilleri gösteren fotoğrafı kullanan Hürriyet gazetesi, İsrail'deki sivillerin de aslında mağdur olduğunu ima etti; ancak İsrail'in iddia ettiği roketlerden şu ana kadar bir tek İsrailli hayatını kaybetmiş değil. Roketler bahanesiyle operasyon düzenleyen İsrail ise onlarca Filistinli'yi katletti. 

Türk basının bir diğer büyük gazetesi olan Sabah ise Hürriyet'ten daha beter durumda Gazze'yi görmezden geldi. Gazete iki gündür İsrail saldırılarını ön sayfada çok küçük bir şekilde duyuruyor. Bugün gazetenin ön yüzünde yer alan Gazze haberi neredeyse görünmeyecek puntoda ve sütunda yer aldı. 

Star, Akşam ve Habertürk gazeteleri de İsrail'in saldırılarına neredeyse sessiz kalmış durumdalar. Star ve Akşam, tamamen iç politikaya, cumhurbaşkanlığı seçimleri ve "paralel yapı" iddialarına odaklanmış durumda. 

Habertürk gazetesi ise Brezilya'nın Almanya'ya yenilmesini bile Gazze'den daha büyük puntolarla gördü. Brezilya'nın Almanya'ya 7-1 yenildiği Dünya Kupası maçını sürmanşetten büyük puntolarla veren gazete, İsrail saldırısını ön yüzde altta küçük bir kare içinde vermeyi tercih etti. 

Vatan gazetesi ise haberi manşetten veren iki gazeteden biriydi; ancak o da İsrail mağdurmuş gibi haber yaptı. "Ölüm korkusu" başlığını atan Vatan gazetesi İsrail'deki sivillerin sözde roketlerden sakınma görüntülerini manşete taşıdı. 

Zaman ve Bugün gazeteleri de İsrail'in saldırılarına yeterince yer vermeyen gazeteler oldu. Her iki gazete de haberi küçük görmeyi tercih etti.