Trump  Suud'a Toz Kondurmadı

Trump Suud'a Toz Kondurmadı

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan’ın gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul başkonsolosluğunda çıkan arbede sonucu öldüğünü duyuran açıklamasını ‘güvenilir’ bulduğunu söyledi.

 

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan’ın gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul başkonsolosluğunda çıkan arbede sonucu öldüğünü duyuran açıklamasını ‘güvenilir’ bulduğunu söyledi.

ABD Başkanı, konuyla ilgili daha detaylı konuşmak için erken olduğunu belirterek, “Henüz gözden geçirmeyi veya incelemeyi tamamlamadık. Ama bunun önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Suudi Arabistan büyük bir müttefik, yaşananlar kabul edilemez” diye konuştu.

Trump’ın açıklamsası başta ABD’de olmak üzere sosyal medyada ‘infial’ yarattı. ABD başkanı bir cinayetin örtbas edilmesine katkıda bulunmakla suçlandı.

ABD’li senatörler de Trump’la aynı fikirde değil. Twitter’dan açıklama yapan gerek Demokrat gerekse Cumhuriyetçi senatörler, Suudi Arabistan’ın açıklamasının ‘elle tutulur tarafının olmadığını’ belirtti.

Beyaz Saray ise soruşturmayı yakından takip ettiğini açıklamakla yetindi.

Suudilere yaptırım ‘buhar oldu’

Trump, bir süredir bir yandan hem Suudi Arabistan’a ağır yaptırımların uygulanması gerektiğine dair mesajlar veriyor, diğer yandan da bu ülkeyle güçlü ilişkilerini korumak istediğini söylüyordu.

Trump’ın açıklamasında bu konu da gündemdeydi. ABD’nin hamle yapması halinde bunun Suudi Arabistan’a silah satışını etkilemesini istemediğini dile getiren Trump, “Eğer bir tür yaptırımda bulunacaksa, 110 milyar dolarlık işi, ki bu da 600 bin kişilik istihdam demek, cezalandırma yöntemi olarak kullanmayız” dedi.

ABD başkanı, “Suudi Arabistan’a İran’a karşı denge unsuru olarak ihtiyacımız var” demeyi de ihmal etmedi.

Kaşıkçı’nın öldüğünün duyurulmasından yalnızca bir gün önce Kaşıkçı’nın ortadan kaybolması ve ölümünden Riyad yönetiminin sorumlu olduğunun ortaya çıkması ihtimaline ilişkin “Bunun sonuçları ağır olur” ifadelerini kullanıştı.