Trump: IŞİD'e karşı İslam Dünyasındaki Dostlarımızla da Çalışacağız

Trump: IŞİD'e karşı İslam Dünyasındaki Dostlarımızla da Çalışacağız

ABD Bakanı Trump, göreve gelmesinin ardından İlk kez Kongre'ye hitap etti. Konuşmasında IŞİD'le mücadeleye geniş yer ayıran Trump, "Bu alçak düşmanı yeryüzünden temizlemek için İslam dünyasındaki dostlarımız ve müttefiklerimiz de dahil tüm müttefiklerimiz

ABD Başkanı Donald Trump, Kongre'nin iki kanadını temsil eden Senato ve Temsilciler Meclisi'nin ortak oturumunda bir konuşma yaptı. Başkanlık görevini devrealdığı 20 Ocak'tan bu yana ilk kez Kongre'ye hitap eden Trump, salona girişinde Cumhuriyetçi vekiller tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan tarafından "ABD Başkanı'nı sizlere sunmanın ayrıcalıklı onurunu yaşıyorum" diyerek kürsüye davet ettiği Trump, önce Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Ryan'ın elini sıktı, ardından yerine geçti. Konuşmasına Pence, Ryan ve eşi Melanie Trump'ı selamlayarak başlayan Trump'ın gündeminde ekonomi, göçmen politikası, savunma bütçesi için yaptığı artış talebi ve IŞİD'le vardı.

'ÇOK, ÇOK HARİKA BİR DUVARIN İNŞASINA BAŞLAYACAĞIZ'
Kongre üyelerine Başkanlığının ilk yılında yapacaklarını anlatan Trump, ABD'nin göç sisteminin düşük kalifiye elemanları kabul etmekten ziyade ihtiyaç temelli olması gerektiğini söyledi ve Kongre'ye 'Cumhuriyetçiler ile Demokratların anlaşması halinde kapsamlı bir göç planının mümkün olduğunu savundu.

Öte yandan Meksika sınırına inşa etmeyi vadettiği duvarın yapımına kısa süre içinde başlanacağını da söyleyen Trump, "Çok, çok harika bir duvar inşa edeceğiz. Bittiği zaman uyuşturucu kaçakçılığına ve suça karşı çok etkili bir silah olacak" dedi.

Bugüne kadar sınır güvenliği konusunda gerekli adımların atılmadığını savunan Trump, mevcut kanunların etkili bir şekilde uygulanmadığını, kendi yönetiminin bu kanunları uygulayacağını belirtti.

TRUMP'TAN YASADIŞI GÖÇMENLERİN İŞLEDİĞİ SUÇLAR İÇİN 'SES'

Konuşmasında polis ve şeriflere de vurgu yapan Trump, göçmenlerin işlediği suçlarda hayatını kaybedenler için İç Güvenlik Bakanlığı içinde yeni bir birim kurulacağını açıkladı. Göçmenlerle Bağlantılı Suç Mağdurları anlamına gelen Victims of Immigration Crime Engagement adını taşıyacak yeni birimin kısa adı 'VOICE' olacak. 'Voice' kelimesinin Türkçe karşılığı ise 'Ses.'