Tayland cuntasından Patani'de tehlikeli adım

Tayland cuntasından Patani'de tehlikeli adım

Tayland ordusu, Patani'de Müslüman olmayan köylüleri silahlandırma kararı aldı

Tayland ordusu Patani’de köylüleri silahlandırıyor. Tayland hükümeti Patani politikasında değişikliğe gidiyor.
Ülkede yönetimi askeri darbeyle ele geçiren cuntanın lideri bir süre önce barış görüşmelerine yeniden başlanacağını duyurduğu Patani’de yeni politika uygulamasının bir ayağını uygulamaya çoktan geçirdiği belirtiliyor.
Son iki ayda Tayland ordusunca bölgede Müslüman olmayan köylülere 2 bin 700 adet Heckler&Koch hk 33 tipi silah dağıtıldı. Gözlemciler, barış görüşmelerinin sürüncemede olduğu Patani bölgesindeki üç eyalette, böylesi bir uygulamanın bölgedeki istikrarsızlığı körükleyeceği düşüncesinde. 
Tayland ordusunun bu uygulamasının koruculuk benzeri bir uygulama olduğu, askeri kimliği olmayan kişilere silah ve özel bir statü verilerek bölgelerinde 'güvenliği' sağlamaları istenecek. Bu uygulamanın, Patani'deki Müslümanlara yönelik yeni saldırıların ve baskıların artacağı yönünde bir işaret olduğu belirtiliyor.
CUNTA YÖNETİMİ PATANİ'DE BARIŞ MESAJLARI VERMİŞTİ!
Tayland'da darbeyle yönetimi ele geçiren cunta, darbeden kısa bir süre sonra Patani'de barış sağlanması için yapılacak görüşmelerin öncelikleri olduğunu açıklamış ve bölgeye barış getirmek için çalışacaklarını söylemişti. 
Tayland'daki askeri yönetimin sözcüsü geçtiğimiz yıl askıya alınan görüşmelere yeniden başlanacağını söylemiş, özellikle barış görüşmelerinin detaylarının ortaya konulması gerektiğine dikkat çeken sözcü böylece barışa giden sürecin devam ettirilebileceğini kaydetmişti.
Tayland'daki askeri yönetimin sözcüsü 1 Temmuz günü yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıl askıya alınan görüşmelere yeniden başlanacağını söylemişti.
General Prayuth Chan-ocha yönetimindeki Tayland hükümetinden yapılan açıklama, Ramaza ayının başlamasının ardından yayınlandı. Açıklamada, "Güney bizim için acil ulusal önceliktir. Prayuth daha sağlam adımlar atıp başarıya ulaşmak istiyor" ifadeleri kullanılmıştı.
Ancak gelinen süreçte, barış görüşmeleri için herhangi bir adım atılmadı. Bununla birlikte bölgedeki gerilimi artıracak tehlikeli bir adım atıldı.