Suudi Arbistan'dan Yeni Adım

Suudi Arbistan'dan Yeni Adım

Kanada ve Suudi Arabistan yeni büyükelçiler atayacak, 2018 anlaşmazlığını sona erdirecek

, Kanada ve Suudi Arabistan tam diplomatik ilişkileri yeniden kurma ve yeni büyükelçiler atama konusunda anlaştılar

Karar, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman arasında geçen yıl Kasım ayında Bangkok'ta düzenlenen Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi'nin oturum aralarında yapılan görüşmelerin ardından geldi.

Anlaşmaya aşina olan ve kayıtlarda konuşma yetkisi olmayan bir Kanada hükümeti kaynağı, "Cezalandırıcı ticaret önlemleri kaldırılacak" dedi.

Kaynak, "Günün sonunda boş sandalyeler çıkarlarımızı ilerletmiyor ve insan hakları gibi şeyleri ilerletmiyor" diye ekledi.

2018 kavgası, gazeteci Jamal Khashoggi'nin o yıl Kanada ve tüm Batı ülkelerinin kınadığı öldürülmesinden önce geldi. Her şey, Kanada'nın Riyad büyükelçiliğinin Suudi Arabistan tarafından tutulan kadın hakları aktivistlerinin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunan Arapça bir tweet yayınlamasıyla başladı.

Bu, Riyad'ı büyükelçisini geri çağırmaya ve elçinin geri dönmesini yasaklamaya ve yeni ticareti yasaklamaya sevk etti.

Açıklamada, Çarşamba günkü kararın "her iki tarafın da iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri karşılıklı saygı ve ortak çıkarlar temelinde yeniden kurma arzusundan" kaynaklandığı belirtildi.

Kaynak:TEVHİDHABER