İsrail Medyası: Yemen'in Ablukası Nedeniyle...

İsrail Medyası: Yemen'in Ablukası Nedeniyle...

Siyonist İsrail'in bölgedeki deniz ticareti merkezi rolünde bir düşüş yaşandığını bildiren İsrail medyası, bunu, Yemen'in, işgal altındaki Filistin limanlarına giden gemilere uyguladığı ablukaya bağladı.

El-Mesire'nin bildirdiğine göre, İbranice yayımlanan ‘The Marker’ gazetesi, "İsrail'deki konteyner hareketinin geçen yılın ilk çeyreğindeki 44.2 bin konteynere kıyasla bu yılın ilk çeyreğinde 19.9 bin konteynere düştüğünü" bildiren bir haber yayımladı.

Açıklanan bu düşüşün %51'den fazla bir orana tekabül ettiği bildirildi.

Gazete şöyle devam etti: "Bu, Husi saldırılarının İsrail'in Akdeniz'deki konteyner hareketleri için merkezi bir bağlantı noktası olma konumunu en azından şimdilik kaybetmesine neden olduğu anlamına geliyor ve önümüzdeki aylarda durumun değişme ihtimali yok."

Haberde şu ifadelere de yer verildi: "Bugün konteyner gemilerinin çoğu Afrika çevresinde bir tur atıyor, böylece Hayfa Körfezi limanı gemilerin rotasındaki son durak haline geldi ve bu nedenle liman artık önemli bir bölgesel istasyon olma özelliğini kaybetti."

Gazete ayrıca, Denizcilik ve Limanlar Kurumu verilerine göre, bu yılın ilk çeyreğinde İsrail'e yapılan otomobil ithalatının geçen yılın aynı dönemine göre %65 oranında azaldığını belirtti.

İbranice yayınlanan ‘Globes’ gazetesi de aynı verilere dayanarak, Çin'den İsrail’e yapılan elektrikli otomobil ithalatının bu yılın ilk çeyreğinde %51 oranında azaldığını duyurdu.

İki gazete, işgal altındaki Filistin limanlarına giden gemilere Yemen Silahlı Kuvvetleri tarafından uygulanan ablukaya atıfta bulunarak, Kızıldeniz'deki durumun bu keskin düşüşe neden olduğunu doğruladı.

Uzmanlar, sık sık Yemen Silahlı Kuvvetleri tarafından vurulan Umm Raşraş (Eilat) limanının, İsrail’e ithal edilen araçların kabul edildiği ana liman olduğuna dikkat çektiler.

"The Marker" gazetesi İsrail Deniz Ticaret Odası Başkanı Yoram Sebba'nın şu sözlerini aktardı: "Denizcilik sektörü İsrail'e deniz taşımacılığını yeniden canlandırma konusunda hevesli değil."

Sebba sözlerine şunları da ekledi: "Geciken her konteyner, tedarik zincirine zarar veriyor. Söz konusu olan sadece bir TV ekranı değil, sanayide ve gıda ürünlerinde kullanılan bileşenlerdir."

Yemenliler, Aksa Fırtınası Operasyonu'nun ardından İsrail rejiminin 7 Ekim'de Gazze'ye yıkıcı bir savaş başlatmasından bu yana Filistin'in, İsrail işgaline karşı mücadelesine açık desteklerini ilan ettiler.

Yemen Silahlı Kuvvetleri, 19 Kasım'da Tel Aviv rejimi ile bağlantılı bir geminin durdurulması ve el konulması da dahil olmak üzere Yemen limanları yakınlarında İsrail ile bağlantılı gemilere saldırılar düzenledi.

Yemen Silahlı Kuvvetleri misilleme saldırılarını durdurmayacaklarını söyledi.

Deniz saldırıları dünyanın en büyük denizcilik ve petrol şirketlerinden bazılarını dünyanın en önemli deniz ticaret yollarından birinden geçişi askıya almaya zorladı.

Tankerler bunun yerine Süveyş Kanalı'ndan geçmek yerine Afrika kıtasının etrafından dolaşarak uluslararası nakliye rotalarına binlerce mil ekliyor.(YDH)