İşgal Rejimi ile Hamas Arasındaki Anlaşmanın Detayları Belli Oldu!

İşgal Rejimi ile Hamas Arasındaki Anlaşmanın Detayları Belli Oldu!

Filistin Direnişi ile İsrail işgali arasındaki kapsamlı 'çerçeve anlaşmasının' ayrıntıları

Al Mayadeen, Filistin Direnişi ile İsrail işgali arasında önerilen en son anlaşmanın , özellikle de esir değişimi anlaşması ve ilgili maddelerle ilgili ayrıntılarını elde etti .

Anlaşmanın çerçevesi, Gazze Şeridi'nde tutulan ölü veya diri tüm İsrailli sivil ve askeri esirlerin serbest bırakılmasını hedefliyor. Anlaşma sadece 7 Ekim'de alınan esirleri değil, tüm İsrailli esirleri kapsayacak.

Al Mayadeen'in edindiği belgede, öncelikle anlaşmanın amacının bölgede sükunetin sağlanması ve ateşkes sağlanması için çalışmak olduğu belirtiliyor.

Mahkum değişim anlaşmasının ilk aşaması neyi içeriyor?

Esir değişimi anlaşmasının ilk aşamasında İsrail işgal güçleri, nüfusun yoğun olduğu bölgelerden doğuya doğru çekilecek. Güçler, Gazze Şeridi ile İsrail işgali altındaki 48 Filistin bölgesi arasındaki ayırma çitinin yakınındaki bölgelere taşınacak.

Hem savaş hem de keşif amaçlı İsrail uçaklarının, günde sekiz saat boyunca Şerit üzerinde uçması yasaklanacak. Ancak mahkumların değiş tokuş edildiği günlerde İsrail uçakları 10 saat süreyle Gazze Şeridi üzerinde uçmayacak.

Anlaşmanın yedinci gününde, anlaşmaya dahil olan kadınların serbest bırakılmasının ardından İsrail işgal güçleri Raşid Caddesi'nden çekilerek Gazze Şeridi'nin ana yoluna paralel doğuya, Salah al-Din Caddesi'ne doğru ilerleyecek.

İşgal güçlerinin geri çekilmesinin Gazze Şeridi'ne insani yardım girişini kolaylaştırması ve silahsız sivillerin evlerine dönmesine olanak sağlaması bekleniyor

22. günde ve İsrailli esirlerin üçte biri serbest bırakıldıktan sonra, İsrail işgal güçleri Gazze Şeridi'nin merkezinden ayrım çitine yakın bir bölgeye çekilecek.

Yardım malzemesi ve yakıt da dâhil olmak üzere yoğun miktarda insani yardımın girişi anlaşmanın tüm aşamalarında kolaylaştırılacak.

İlk aşamada Hamas, hayatta olan tüm İsrailli esirlerin de aralarında bulunduğu en az 33 esiri serbest bırakacak. Bu grupta İsrailli kadın askerler, siviller, çocuklar, yaşlılar, yaralılar ve hastalar yer alıyor.

Buna karşılık "İsrail", serbest bırakılan her kadın veya erkek İsrailli esir karşılığında 20 Filistinli çocuk ve kadını serbest bırakacak. Serbest bırakılan tutukluların isimleri önceden belirlenmiş listelerde taraflarca kararlaştırılacak.

Ayrıntılı olarak Hamas, 50 yaş üstü yaşayan her İsrailli esiri, yaralı İsrailli esiri ve hasta İsrailli esiri serbest bırakacak. Bu karşılık olarak "İsrail", 50 yaş üstü, yaralı veya hasta 20 Filistinli esiri serbest bırakacak.

Kaynak:Haber Kaynağı