Suudi Arabistan, Mega Şehir İnşa Etmek İçin Kaynak Arayışında

Suudi Arabistan, Mega Şehir İnşa Etmek İçin Kaynak Arayışında

Suudi Arabistan, mega şehir inşa etmek için 2,7 milyar dolarlık kredi istiyor

Bloomberg'e göre Suudi Arabistan'ın iddialı akıllı mega şehir projesi Neom'u geliştirmek için 2,7 milyar dolar (10 milyar riyal) toplamaya çalıştığı bildiriliyor .

Rapor, Veliaht Prens Muhammed Bin Salman'ın Vizyon 2030 girişiminin amiral gemisi projesinin geliştiricilerinin şu anda 500 milyar dolarlık şehrin ilk aşamaları için gereken fonları toplamak için yerel borç verenlerle görüşmelerde bulunduğunu ortaya koyan kaynaklara atıfta bulunuyor.

Kaynaklar, bankaların Neom ekibiyle şartları müzakere ettiğini ve anlaşma sağlanması halinde kredinin önümüzdeki birkaç ay içinde tamamlanabileceğini söyledi. Ayrıca ekip, önerilen bir lüks turizm beldesi olan Shushah Adası'nın gelişimini finanse etmek için yerel bankalardan üç milyara kadar riyal toplamayı planlıyor.

Geçen ay Neom geliştiricileri, bir kamu-özel ortaklık anlaşması kapsamında 95.000 kişi için geçici konut ve tesisler geliştirmek üzere bir grup yerel yatırımcıyla 21 milyar riyalin üzerinde bir anlaşma imzaladı . Bundan önce, Sindalah adlı bir ada turizm beldesinin gelişimini finanse etmek için Riyadh Bank ile üç milyar riyallik bir kredi imzaladılar.

İlk kez 2017'de tanıtılan akıllı şehir, krallığın kuzey batısındaki Tebük'te bulunuyor. Bununla birlikte, ilerleme yavaştı ve projenin fizibilitesine ve yatırım çekme kabiliyetine yönelik eleştirilerin yanı sıra yerel kabilelerin zorla yerinden edilmesiyle ilgili tartışmalar yaşandı .

2018'de Bin Salman, Bloomberg'e şehrin 2025'te tamamlanacağını söyledi. Projenin bir kısmı , uygulanabilirliği konusunda da şüphelerle karşı karşıya kalan 165 mil uzunluğunda doğrusal akıllı bir şehir olan The Line . Kent araştırmacıları son zamanlarda, potansiyel hareketlilik zorlukları nedeniyle kentin doğrusal yerine dairesel olması gerektiğini öne sürdüler.

KAYNAK: TEVHİDHABER