Suudi Arabistan , İsrail  Normelleşmesi  Konusunda   Yeni Gelişme

Suudi Arabistan , İsrail Normelleşmesi Konusunda Yeni Gelişme

Riyad, üst düzey Filistinli yetkililerin yüksek riskli anlaşmayı görüşmek üzere ziyaret edeceği hafta içinde üst düzey Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerini ağırlayacak

internet sitesi Walla'nın Pazartesi günü bildirdiğine göre, Başkan Joe Biden'ın Ortadoğu meseleleriyle ilgili kıdemli danışmanlarından Brett McGurk, bu hafta Suudi Arabistan'ı ziyaret edecek ve üst düzey Filistinlilerden oluşan bir heyetle görüşecek.

Taraflar, İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki normalleşme anlaşması kapsamında Filistinlilerin alabileceği tavizleri tartışacak. Walla raporunda Amerikalı ve Filistinli kaynaklara atıfta bulunuldu.

TOI ayrıca McGurk ve Leaf'in ziyaretinin, Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Hüseyin el-Şeyh liderliğindeki bir Filistin heyetinin gelişiyle örtüşeceğini doğruladı. Kaynaklara göre toplantıya Filistin istihbarat şefi Majed Faraj ve Mahmud Abbas'ın diplomatik danışmanı Majdi Khaldi de katılacak.

Daha önce Riyad'ın Kudüs'le anlaşmayı ancak Ramallah'a önemli tavizler verilmesi durumunda kabul edeceği bildirilmişti . Axios'un edindiği bilgiye göre Leaf geçen hafta Ürdün'de Filistin Yönetimi yetkilileriyle "gergin" bir toplantı yaptı . Filistin Yönetimi temsilcileri, olası İsrail-Suudi anlaşması kapsamında BM'den Filistin'i tam üye devlet olarak tanımasını talep ederken Leaf, bunun ihtimaller arasında olmadığını açıkça belirtti.

BM'nin tanınmasının yanı sıra, Ramallah'ın ABD'nin Kudüs'teki konsolosluğunu yeniden açmasını ve Filistin Yönetimi'ni terör örgütü olarak nitelendiren kongre yasasını iptal etmesini istediği bildiriliyor . Filistin Yönetimi aynı zamanda Batı Şeria topraklarının İsrail'den Filistin kontrolüne geçmesini ve Batı Şeria'daki yasadışı karakolların yerle bir edilmesini de istiyor.

Riyad'da gerçekleştirileceği bildirilen toplantının, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın potansiyel anlaşmayı görüşmek üzere Suudi Arabistan'ı ziyaret etmesinden bir ay sonra gerçekleşeceği bildirildi. Haziran ayının başlarında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de aynı amaçla Riyad'a geldi.

KAYNAK: TEVHİDHABER