Suudi Arabisan'dan Hamas Hamlesi

Suudi Arabisan'dan Hamas Hamlesi

Suudi Arabistan'daki olumlu adımlar arasında 15 mahkumun cezasını tamamladı, Hamas örgütüyle suçlanan 45 mahkum 'rahatlama veya serbest bırakılma' bekliyor

Suudi Arabistan'daki Hamas personel mahkumlarının durumu, Filistin hareketinin liderlerinin davanın inceleneceğine ve önlemlerin alınacağına söz vermesinin ardından önümüzdeki birkaç hafta içinde bir atılım yapmaya doğru ilerliyor.

Batılı diplomatik kaynaklar Rai Al-Youm'a , Hamas'la bağlantılı suçlamalarla gözaltına alınan mahkumların durumunun, yakın zamanda Ramazan ayının sonunda umre yapan Hamas liderlik heyeti tarafından Suudi yetkililere sunulan üç madde ve talepten yalnızca biri olduğunu söyledi.

Muhtemelen bu umre siyasi bir tada sahipti ve iki taraf arasında iletişimin yolunu açtı. Bahsedilen en önemli nokta , Suudi savcılık ve yargı düzenlemelerine göre Suudi Arabistan'da Hamas'la bağlantılı olarak tutuklu bulunanların serbest bırakılması olabilir .

Hamas ile Suudi makamları arasındaki görüşmelerde ve Suudi Arabistan'ın Yemen'de Husilerle yaptığı görüşmelerde bahsedilen tutuklu ve tutuklu sayısı yaklaşık 65, bunların beşi Suudi uyruklu.

Görevlerinin çoğu, yetkililerin Hamas'a sadık olmakla suçladığı ve Krallık içindeki hareket için bağış toplayan 60 kişiye ek olarak, Hamas aktivistlerine sponsorluk yapmakla ilgiliydi. Çoğu ya Filistin pasaportuna sahip ya da Ürdün vatandaşı.

Suudi makamları geçtiğimiz günlerde, Rai Al-Youm tarafından önceki bir haberde bildirildiği üzere, tüm mahkumların Suudi yargısı tarafından verilen hapis cezalarının geri kalanını kendi ülkelerinde çekmeyi kabul ettiklerini belirten bir belgeyi imzalamalarını içeren bir önlem aldı.

Tutukluları rahatlatan bir önlem ama Suudi yetkililer Filistin Yönetimi ve hatta Ürdün hükümeti ile koordinasyon olmadan önlemler aldı. Ayrıca Hamas hareketinin liderleri ve kurumlarıyla koordinasyon olmadan yapıldı.

Buna rağmen, davayı takip eden Filistin çevreleri , Suudilerin ilk iletişim oturumuyla ilgili herhangi bir taahhütte bulunmamasına rağmen, Suudilerin 5 ila 25 yıl arasında hapis cezasına çarptırılan yerel suçlardan mahkûmların serbest bırakılması için bir başlangıç ​​niteliğindeki adımı dört gözle bekliyor .

Davayı takip eden Ürdünlü bir koordinasyon komitesindeki bir aktiviste göre, mahkumlar tarafından yeni muhtıraların imzalanmasıyla ilgili bu adım, görünüşe göre tutukluların serbest bırakılması veya siyasi bir kararla serbest bırakılmayı beklemesi için hazırlık niteliğinde.

Cezalarını infaz eden yaklaşık 15 tutuklu ve hükümlü şimdiden serbest bırakıldı ve bir kısmı kademeli olarak serbest bırakılarak yurt dışına gönderiliyor.

Kaynak: TEVHİDHABER