Suud İle ABD  Arasında Gizli Bir Anlaşma  İmzalandığı Ortaya Çıktı

Suud İle ABD Arasında Gizli Bir Anlaşma İmzalandığı Ortaya Çıktı

İki ülke arasındaki gerginliğe rağmen, üst düzey bir Amerikalı general Suudi Arabistan ile krallığın ulusal güvenliğine ilişkin gizli bir güvenlik anlaşmasını ifşa ediyor.

TERCÜMEHABER /TEEVHİDHABER

“Rai Al-Youm”: Üst düzey bir ABD generali, ABD askeri yetkililerinin Suudi Arabistan'daki askerlere krallığın ulusal güvenliği için uzun vadeli bir vizyon geliştirmelerine yardımcı olmak için perde arkasında çalıştıklarını açıkladı.

“Al-Monitor” internet sitesi, Suudi Arabistan'ın ABD kuvvetlerinin başkomutanı General Michael Eric Korella'dan alıntı yaparak, tarihinde ilk kez, gelecek yıl bir ulusal savunma stratejisi ve ulusal bir askeri strateji uygulamaya hazırlandığını bildirdi.

Kurella Perşembe günü bir konferans görüşmesinde gazetecilere verdiği demeçte, "İki hükümet arasındaki ilişkiler gergin olmaya devam etse bile Suudiler bizimle stratejik planlarla çok ilgileniyor."

Russia Today'e göre, "Stratejik planlamacılarımız, uzun vadeli bir stratejik vizyon için fikirlerini oluşturmak üzere Suudi askeri liderlerle çalışmak üzere düzenli olarak Krallığa gidiyor" dedi.

General, Suudi yetkililer tarafından kamuoyuna açıklanmayan strateji belgelerinin "krallığın ulusal ve bölgesel güvenlik için stratejik vizyonunu" kodlamaya hizmet edeceğini söyledi. Kararı, Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın askeri modernizasyon planlarında "önemli bir adım" olarak nitelendirdi.

Al-Monitor internet sitesinde daha önce petrol üretimini kısmaya yönelik “OPEC+” duyurusunun Beyaz Saray'dan Suudi Arabistan'a ender rastlanan bir azarlamaya yol açtığı, ancak bunun iki ordu arasındaki olağan toplantıları ve ikili eğitimi aksatmadığı daha önce belirtilmişti.

Mayıs ayında, Pentagon'un üçüncü en üst düzey yetkilisi Colin Kahl, Washington'un şu ana kadar neler başardığı tam olarak belli olmasa da, Suudi veliaht prensin savunma modernizasyonu hedeflerine tam desteğini ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden, göreve geldikten kısa bir süre sonra, ordularının Yemen savaşındaki davranışlarına yönelik yaygın eleştirilere yanıt olarak, Suudi Arabistan ve diğer Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerine saldırı amaçlı silah satışlarını durdurdu.

Al-Monitor Veliaht prens, Suudi başbakanı Muhammed bin Salman, görünüşe göre önce petrol üretimini kesme kararıyla ve bu ay ABD'nin en büyük stratejik düşmanı Çin lideri Xi Jinping'i ağırlayarak Biden'ı alenen meydan okudu yorumunu yaptı.

Bu arada, ABD Merkez Komutanlığı'ndaki askeri yetkililer, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin İran'ın füze saldırılarına karşı daha iyi savunmasına yardımcı olurken, İran'a olan bağımlılıklarını azaltabilecek gayri resmi bir bölgesel savunma ittifakı kurmak için sessizce diplomatik bir kampanya yürütüyorlar

Korella Komutanlığı, Orta Doğu'daki kıdemli subaylara ticari olarak temin edilebilen insansız yapay zeka teknolojisinin potansiyelini göstermek için Hava Görev Gücü 99 ve Ordu Görev Gücü 39 olmak üzere iki ek deney grubu oluşturma planlarıyla ilerliyor.

ABD Merkez Komutanlığı komutanı, geçen ay Kraliyet Suudi Silahlı Kuvvetleri komutanı Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili ile bu adımları ve insansız hava aracına karşı silahları test etme planlarını görüşmüştü