'Suriye ve Mısır'da bahar kışa döndü'

'Suriye ve Mısır'da bahar kışa döndü'

Al Jazeera’nın uluslararası siyasetçiler, gazeteciler ve gençlerin katılımıyla düzenlediği forum Doha’da başladı. Açılış konuşmasını yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Arap ülkelerindeki değişim ruhunun tüm zorluklara rağmen hâlâ canlı olduğunu söyle

3 gün sürecek Al Jazeera Forum’un sekizincisi Katar'ın başkenti Doha’da başladı. Forumun açılışında konuşan Al Jazeera Network Genel Direktörü Mostefa Souag dünyanın dört bir yanında zor koşullarda çalışan gazetecileri selamladı. Mısır’daki darbeci yönetimin uluslararası çağrılara rağmen hapiste tuttuğu Al Jazeera çalışanlarının ailelerine kavuşmaları için çabaların hiç durmayacağı sözünü verdi.

Suriye’deki iç savaşta da bir ‘kültürün yok edildiğini’ belirtirken “Suriye ve Mısırda bahar kışa dönüştü. Mısır'da gözümüzün önünde bir darbe yaşandı. Büyük küresel düzen sessiz kaldı. Yaşananlar küresel düzenin başarısızlığı. Biz duyarsız kalamadık. Biz ne yalan baharların ne de kışların arkasından gidiyoruz.” diye konuştu.

''80'den fazla reform yapıldı'

Arınç, Türkiye’de “Geçmişe ait statükocu düzene karşı bir değişime gidildiğini” belirtirken, “İlk icraat Güneydoğu'da olağanüstü hali kaldırmak oldu. 80’den fazla alanda düzenleme yaptık. Bu ekonomiyi iyi etkiledi. Bu perspektifde orta doğayla ilişkilerimizi geliştirdik. O zaman yönetimlerle halk arasında çatışma yoktu. Daha sonra bu yönetimlerde halk arasında çatışmalar başlayınca tercihimizi halkın tarafında olmaktan yana kullandık” diye konuştu.

Türkiye’nin Arap Baharı sonrası yeni oluşan manzaradaki rolünü tanımlarken de şunları söyledi:

“Türkiye olarak kimseye ağabeylik taslamak akıl vermek isteğinde değiliz. Bizlerin şüphesiz Arap dostlarımızdan ve tüm dünyadan alacağımız dersler vardır. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra iki kutuplu bir yapı oluştu . Ortadoğu kendilerini parçası olmadığı çatışmalara sahne oldu. Bugün Suriye ve Ukrayna’da yaşananlar yeni bir soğuş savaş görüntüsü veriyor. Arada kalan değil arabulucu olmalıyız.

Başbakan Yardımcısı enerji zengini Arap ülkelerin doğal zenginliklerini avantaja çevirmeleri gerektiğini vurguladı. Arınç, “Enerji rezervleri yakın coğrafyamızda kullanılmadı Arap Baharı'nda çatışma yaşayan ülkelerin doğal kaynakları yok. Tunus'un yok. Güçlü Arap sermayesini gelişmiş ülkelere aktarmaktan ziyade yakın bölgedeki ülkelere harcanmalı” çağrısı yaptı.

Başbakan Yardımcısı medyanın bölgedeki rolü için de “Al Jazeera’nın uluslararası alandaki başarısını takdir ediyorum. Medyası güçlü olan ülkeler kendilerini daha iyi geliştirebilir. Medya toplumların dünyaya açılan penceresi” dedi.

unus Eski Başbakanı'ndan 'zorlukların anatomisi'

Arınç’tan sonra konuşan eski Tunus Başbakanı Ali Laaridh ise Arap coğrafyasındaki değişimler sonrası bölgeyi bekleyen zorlukları anlattı.

“Değişimlerin önünde çok yol var” diyen Laaridh, “ Daha fazla siyasi parti kurulmalı. Bazı ülkelerde değişimler sağlandı. Tabii ki çok can kaybı oldu. Özgürlüğün bedeli ağırdır. Demokratik deneyimin henüz başındayız. Önümüzde çok engeller var “dedi.

Laardih bölgedeki zorlukları da beş kategoriye ayırdı. Bunlardan en önemlisini güvenlik olduğunu söyledi:

“Ülkelerdeki güvenlik zafiyetleri nedeniyle işlenen cinayetlere kapı açıldı. Polis ve askerlerimize önemli bir görev düşüyor. Çünkü onlar da kendi içlerinde değişim geçiriyorlar. Bu birimlerin de yeniden yapılandırılması gerekiyor.  

  • İkinci zorluk siyaset alanında. Nasıl yeni anayasalarımızı kuracağız. Seçimler, yeni anayasa… Bunları hayata geçirmek için birlikte çalışmamız gerekiyor. Siyasi tecrübesizlik en önemli sorun. Bu partiler devrimden sonra oluşmaya başladı. Tecrübesizlikten dolayı başarılı olamadı. 
  • Üçüncüsü ekonomik zorluklar. Tabii ki gençler gördüğünüz gibi yeni çözümler bekliyor. İşsizlik ve yoksulluk, eğitim ve sağlık sorunlarının çözülmesini bekliyorlar. Bunlar henüz çözülmedi. Güvenlik sorunları ekonomiyi etkiledi. Özel sektörler durdu. Yatırımın önünü kapatıyor. Gençlerin acil ihtiyaçları karşılanmadı.
  • Dördüncü zorluk adalet. Geçmişin sorunlarını çözmek için geleceği planlamak gerekiyor. Bu insanların işkence ve zulüm görmüş insanların haklarının verilmesi gerekiyor. Adil ve hikmetli bir liderlik gerekiyor.
  • Beşinci zorluk, uluslararası zorluklar. Birçok değişim bazı ülkelerde desteklendi, bazılarında desteklenmedi. Dış müdahaleler büyük tehlike arz ediyor. Ülkeden ülkeye değişiyor. Şu anda bir çok ülkede endişe görüyor.

Laaridh çözüm için ise geleceğin iyi planlanması gerektiğine dikkat çekti. Öncelikle gençlerin bu süreçte önemli rol oynayacağına vurgu yaparak ,” Bu devrimler korku duvarını yıktı. Halk artık zulüm üzerine kurulan rejimlere izin vermeyecektir. Gençlerin dinamik istekleri sürecektir.” dedi.


Kaynak: Al Jazeera