'Süleyman Şah' Tatbikatı

'Süleyman Şah' Tatbikatı

Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Suriye'nin Halep kenti sınırları içindeki Süleyman Şah Saygı Karakolu'nun korunmasına yönelik bir tatbikat yaptı. Kullandığı uçakla tatbikata katılan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, telsizle görüştüğü karakolun

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın internet sitesindeki açıklamaya göre tatbikat 21 Ekim'de gerçekleşti. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk 141.Filo Komutanlığı'a ait 1-16 D uçağıyla gündüz ve gece uçarak Suriye ve Irak sınırındaki birlikleri denetledi. 

Toplam iki saati bulan ve yaklaşık 800 kilometrelik bir mesafeyi kapsayan inceleme ve denetleme uçuşunun ardından, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Öztürk, Diyarbakır'a indi.

Öztürk, baskın gibi acil ihtiyaç durumlarında askeri karakollara sağlanan yakın hava desteği görevini ve Süleyman Şah Saygı Karakolu'nun korunmasına yönelik planlanan müşterek harekatın tatbikatını gece şartlarında bizzat uçarak denetledi. Tatbikata Diyarbakır’da konuşlu 181'inci Filo Komutanlığı pilotları katıldı. Sınıra çok yakın mesafede gerçekleştirilen tatbikat sırasında Süleyman Şah Saygı Karakolu komutanı ile telsizle görüşen Orgeneral Öztürk, "İhtiyaç anında Hızır gibi yanınızdayız" ifadeleriyle karakol personeline desteklerini iletti.

Süleyman Şah Türbesi'ne yönelik tehdit

Türkiye'nin sınırları dışındaki tek Türk toprağı olan ve Suriye sınırları içerisinde yer alan Süleyman Şah türbesinin bulunduğu köy 13 Mart'ta IŞİD'in eline geçti. IŞİD, 22 Mart Cumartesi günü türbeyi koruyan Türk askerleri üç gün içinde çekilmezse saldırı yapacağını duyurdu. 

O dönem Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Başbakan Ahmet Davutoğlu "Her an her türlü riskle karşı karşıya kalabilir, olabilecek bütün senaryolara hazırlıklı olmak şarttır. Türk topraklarına söz konusu olabilecek bir müdahale cevabını görür. Oradaki Mehmetçiğimizin güvenliği bizim için 75 milyon vatandaşımızın güvenliğidir" ifadelerini kullandı. 

Nisan ayında Süleyman Şah Türbesi'ne nöbet değişimine giden askerlerin yollarının IŞİD tarafından kesildiğine yönelik iddialar da Genelkurmay tarafından yalanlandı:

"Konvoyun karakola gidişi ve dönüşü için ayrı güzergâhlar kullanılmıştır. İzlenen güzergâhlar, değişik grupların kontrolü altında bulunmaktadır. Karakoldaki ikmal ve değişim faaliyetinin tamamlanmasını müteakip, konvoy aynı gün saat 20.00 sularında emniyetli şekilde Türkiye’ye geri dönmüştür.” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan da IŞİD tehdidi altındaki Türbe'nin kuşatıldığı iddialarıyla ilgili olarak "Süleyman Şah bunların hepsi uydurma şeyler. Türbeye herhangi bir şey olması durumunda Türkiye'nin atacağı adım bellidir hassasiyetimiz bellidir" diye konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı ve Al Jazeera