Şu anda ulaştığımız bir kardeşimiz yok

Şu anda ulaştığımız bir kardeşimiz yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Ermenek'te üç işçiye ulaşıldığı yönündeki iddialara ilişkin, "Şu anda bizim ulaştığımız bir kardeşimiz yok" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karaman Ermenek’te maden kazası yaşanan işletmede yürütülen çalışmalara ilişkin, "Şu anda bizim ulaştığımız bir kardeşimiz yok. Ulaştığımız yer de yok. Her açtığımız su seviyesinde karşımıza yeni bir tablo çıkabilir" dedi.

Bakan Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile beraber açıklamalarda bulundu.

Taner Yıldız, bu gece itibarıyla bazı spekülatif haberlerle karşılaştıklarını, "3 kişiye ulaşıldı, nasıl olacak?" şeklinde ifadelerle karşılaştıklarını belirterek, "Şu anda bizim ulaştığımız bir kardeşimiz yok. Ulaştığımız yer de yok. Her açtığımız su seviyesinde karşımıza yeni bir tablo çıkabilir. O yüzden böyle beklentileri yükseltmek, vatandaşlarımızın ümitleriyle oynamak gerçekçi olmaz, doğru da olmaz. Buna hassasiyet göstermemiz lazım" dedi.

Çalışmalar devam ediyor

Taner Yıldız, madende mahsur kalan 18 işçiye ulaşmaya yönelik çalışmalara devam edildiğini söyledi.

Çalışmaların 4 başlıkta yürütüldüğünü anlatan Yıldız, bunların suyun çekilmesi, tahkimatın yapılması, yerlerdeki pasaların alınması ve MTA'nın sondaj faaliyetleri olduğunu ifade etti.

MTA'nın sondaj faaliyetlerinin yaklaşık 172 metre aşağıya inmek üzere devam ettiğini dile getiren Yıldız, gece bir parçanın kırıldığını ve yedek parçasının Beypazarı'ndan getirildiğini ve sondajın devam ettiğini bildirdi.

Suyun çekilmesiyle alakalı aşağı indikçe mesafenin ve su üstündeki basıncın arttığını gördüklerini belirten Yıldız, bunun, işlerini biraz zorlaştırdığını ancak su sevkıyatının dışarıya devam ettiğini kaydetti. Yıldız, çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bizim 777'ler kodunda bir müddet daha çalışacağımız şu anda mühendisler tarafından da teyit edildi. 752 kodunu da düşünürsek 20 metrelik bir su sütunu şeklinde daha suyun olduğunu görüyoruz. Yani daha işimiz var.

Özellikle tahkimatla alakalı çalışmalar da hızlandırıldı. Ama pasaların çekilmesi daha çok vaktimizi alıyor. Desandre kısmında yapacağımız işlemler ve nefeslikten girmiş olan çalışma ile beraber su seviyesi çok hızlı şekilde düşürüldü. Orada yapılan tek çalışma hemen hemen bu iki kalemi yönetmek olacak. Hem tahkimatı hem de yerdeki pasayı almak şeklinde olacak." 

Bölgede yaklaşık 650 kişilik bir ekibin çalıştığını ifade eden Yıldız, yerin sınırlı olması ve faaliyetleri etkilememesi açısından yerle alakalı bazı tedbirleri almak durumunda olduklarını söyledi. Yıldız, 24 saati bulan çok yoğun çalışmalar yapıldığını ve ekiplere yardımcı olunması gerektiğini belirtti.

Arama çalışmalarının nerede yürütüldüğünün sorulması üzerine Yıldız, özellikle gün gece nefeslik kısmında çok yoğun bir su çekimi olduğunu, ciddi bir aksaklıkla karşılaşılmadığını ve su sevkıyatının devam ettiğini bildirdi. Yıldız, "Ama 1 saat sonrasıyla alakalı nasıl bir tabloyla karşılaşacağımızı bilmiyoruz. O yüzden bu manada süre vermemiz doğru ve gerçekçi değil. 3 saat, 5 saat sonra ne olur dediğinizde çok gerçekçi cevaplar bulamayabiliriz. Buna dikkat ediyoruz" dedi.

Yıldız, tavandaki malzemenin aşağı inmesi şeklinde oluşan göçükle ilgili geniş bir bölüm açıldığını, buraları güçlendirmenin ciddi vakit aldığını ifade etti.

"Sondaj çalışmaları sorunsuz"

Sondaj çalışmalarının sorunsuz devam ettiğini aktaran Yıldız, "Bir kesintiye uğradı ama şu an yaklaşık 80 metrelere falan indi ikinci boru kısmı. Onu bu gece tamamlamaya çalışacağız, kırılan dökülen bir şey olmazsa" diye konuştu.

Ocaktaki su seviyesine ilişkin soruları da yanıtlayan Bakan Yıldız, "En dip noktadan 20 metrelik seviyeye henüz gelmiş değiliz. 20 metreden kastım, o maden ocağının altındaki bütün hacimleri dolduran bir miktar bu. Yani oradaki kot farkı. Toplamında 10 bin tondan daha fazla su vardı. Bu su tahliye çalışmaları da aynı şekilde devam ediyor" dedi.

"Bakanların verdiği bilgiler dikkate alınsın"

Yıldız, bakanların verdiği bilgilerin haricinde yanlış bilgilerin ortamda dolaşmasının engellenmesinin önemine işaret etti.

Ailelerin zaman zaman madene inmeye çalıştıkları yönünde iddiaların hatırlatılması üzerine Yıldız, şunları kaydetti:

"Tamamen bu anlattığım sebeplerden dolayı. Mesela çıkan bir işçi kardeşimiz veya herhangi birisi diyor ki 'herhalde bu akşam çıkacakmış' diyor. Bütün vatandaşımız ocağın başına geliyor. Orada çalışan arkadaşları da rahatlatmamız lazım. Bakanlarımız ve mühendislerimizle yaptığımız planlamada bu gece için böyle bir öngörümüz yok. Ama yarına ne olur onu da bilemiyoruz. Çünkü her geçen tabloyu, her saat değerlendirdiğimiz oluyor." 

Yıldız, işçilerin nerede bulunduğuna yönelik soru üzerine, "İşçilerin bir tanesi şu noktada, biri diğer bu noktada deniliyor. O tabloyu görmeden, suyun arkasını görmeden böyle bir şeyi söylemek gerçekçi değil. Bizim görmediğimiz bir konuyu oradaki herhangi birinin söyleyip, onun arkasından da bunu haberleştirmeyi doğru bulmuyorum" diye konuştu.

AFAD'dan açıklama

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ermenek'te kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasına ilişkin çalışmaların 627 kişilik ekip ve 138 araçla aralıksız devam ettiğini bildirdi.

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve Karaman Valisi Murat Koca'nın takip ettiği arama-kurtarma çalışmalarını AFAD Başkanı Fuat Oktay yerinden koordine ediyor.

Maden ocağında AFAD koordinasyonunda yürütülen çalışmalar 627 kişilik ekip ve 138 araçla aralıksız devam ediliyor. Arama, kurtarma ve tahkimat işlerinde 414, su boşaltma faaliyetlerinde ise 123 kişi görev alıyor.

Kazaya neden olmamak ve alanın güvenli bir hale dönüştürülmesi için su çekildikten sonra çamur ve moloz tahliye ediliyor, gerekli tahkimat çalışması yapılıyor. Alan temizlendikçe pompalar aşamalı şekilde daha aşağıya indiriliyor.

Bölgeye çok sayıda motopomp, jeneratör, çamur pompası, arazöz, hidrosap, sondaj aracı, seyyar aydınlatma cihazı, çadır, battaniye ve uyku tulumu, seyyar mutfak, mobil yatakhane, kumanya ve içecek sevk edildi. Çalışmalar sırasında kesintisiz iletişim sağlanması için 8 mobil baz istasyonu kuruldu

AA