Srebrenitsa Soykırımı 20. Yılına Giriyor

Srebrenitsa Soykırımı 20. Yılına Giriyor

Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da, 11 Temmuz 1995'te başlayan ve 8 binin üzerinde Boşnak'ın katledildiği soykırımın 20. yılına bir aydan ay bir zaman kala, her yıl toplu cenaze namazının kılındığı ve soykırım kurbanlarının defnedildiği Potoçari A

Bu yıl, daha önce farklı toplu mezarlardan çıkarılıp kimlik tespiti yapılan 115 soykırım kurbanının toprağa verilmesi beklenirken, 11 Temmuz günü yapılacak anma törenine aralarında üst düzey devlet yetkililerinin de bulunduğu 50 bin kişinin katılacağı tahmin ediliyor.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin yanı sıra Ürdün Kraliçesi Nur, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç de bu yılki törenlere katılacaklarını açıklayan isimlerden.

Srebrenitsa Belediye Başkanı Çamil Durakoviç yaptığı açıklamada, teknik anlamda hazırlıkların sonuna gelindiğini, sadece güvenlikle ilgili kısmın geriye kaldığını belirterek, "Papa Franciscus'un ziyaretinde de gördük ki büyük organizasyonlar da Bosna Hersek'te sorunsuz bir şekilde düzenlenebiliyor. Ülkedeki güvenlik birimleri Papa'nın ziyaretindeki kadar hassas olursa hiçbir sorun yaşamayız" ifadesini kullandı.

"Barış Yürüyüşü"ne 10 bin kişinin katılımı bekleniyor

Srebrenitsa'daki soykırımdan kaçmak isteyen Boşnaklar'ın kullandığı ve "ölüm yolu" olarak adlandırılan orman yolunda, farklı ülkelerden gelen binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen üç günlük "Barış Yürüyüşü" için de hazırlıkların devam ettiğini aktaran Durakoviç, bu yılki yürüyüşe 10 bin kişinin katılmasını beklediklerini söyledi.

Durakoviç, bu güne kadar 6 bin 241 soykırım kurbanının defnedildiği Potoçari Anıt Mezarlığı'na bu yıl 115 soykırım kurbanının daha defnedilmesinin beklendiğini aktararak, bu sayının 11 Temmuz'a kadar az da olsa artabileceğini vurguladı.

Srebrenitsa Soykırımı'nın 20. yılı anma etkinlikleri kapsamında anıt mezarlığın hemen üst kısmına protokol için sahne hazırlandığını anlatan Durakoviç, böylece toplu cenaze namazının kılındığı alandaki kalabalığı da bir nebze azaltmayı planladıklarını ifade etti.

Durakoviç, "Anma törenine geleceklerin bir kısmının Müslüman olmadığını göz önüne alınca, onları tüm etkinliği izleyip fikir sahibi olabilecekleri bir yere oturtmayı düşündük. Törene katılan Fransız bir bakanın, vatandaşlar tabutları başlarının üzerinde taşırken, bu tabutların altında olmasını istemedik. Bu biraz garip olurdu. Biz bu hareketimizle sadece medeni ve Avrupalı bir halk olduğumuzu, Müslümanların sevdiklerini son yolculuğuna nasıl uğurladıklarını göstermek istedik" şeklinde konuştu.

AA