Soma 3 aydan önce açılamaz

Soma 3 aydan önce açılamaz

Soma faciasının ardından maden mühendislerinden oluşan 5 kişilik iş müfettişi ekibi madene girdi

Soma faciasının ardından maden mühendislerinden oluşan 5 kişilik iş müfettişi ekibi madene girdi. İlk bulgulara göre, ocağın 3 aydan önce açılamacağını söyleyen müfettişler, trafonun toprak altında kaldığını, çelik yerine ahşap kullanıldığı için tahkimatların yandığını tespit etti. Yeni Şafak'a değerlendirme yapan iş müfettişleri, toplam 160 kömür madeni ocağını her yıl 2 kez denetlediklerini söylediler. Kendilerinin bu ocakla ilgili bir ön rapor hazırlamadıklarını, tam raporla ilgili verileri topladıklarını belirten müfettişler, raporu 3 müfettişin ocağa inerek yaptığı tespitler üzerinden 5 müfettişin hazırlayacağını kaydettiler.

 

KAZANIN NEDENİ ARAŞTIRILIYOR

 

Müfettişler, Soma'da bir patlama olduğunu maskelerin çalışıp çalışmadığını dahi anlayacak bir ortamın kalmadığını belirttiler. Kurtulan işçilerden yaşanılanlarla ilgili daha ifade almadıklarını ifade aşamasına gelmediklerini kaydeden müfettişler, evrakları topladıklarını, madene iki kez girdiklerini dile getirdiler. Müfettişler, 'Kazanın sebebi nedir, neden kaynaklandı onu araştırıyoruz. Şu anda insanların beyanları, gördüklerimize göre, kömür içten içe kızışmadan dolayı yangın çıkmış. Kaynağını araştırıyoruz. Tutuşturucu lazım. Onun peşindeyiz. Kibritle de, elektrik kontağı ile de olur. Kablo yanmasından da olur' dediler.

 

İDDİALAR DA ARAŞTIRILIYOR

 

'Kömür çıkarılması durdurulan bir yerin tam izole edilmemesinden kaynaklandığı iddiaları var doğru mu sizce de? şeklindeki bir soruya ise 'Öyle bir teori var. Onlara bakıyoruz. Söylenen bölüm göçük vaziyette. Olayı tam öyle mi değil mi anlayamadık. Trafo toprağın altında. Böyle bir durum var. Arkadaşlar çalışıyorlar' tespiti yaptılar.

 

Ruhsat sınırını aşıp aşmadıklarına bakılacak

 

Maden hakkında bilgi veren müfettişler öncelikle ocağın, toplamda 4 kilometrelik uzunluğa sahip olduğunu ifade ettiller. Madenin büyüklüğüne dikkat çeken iş müfettişleri, ocağın Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nden (MİGEM) alınan işletme ruhsatlarına da baktıklarını belirttiler. Bu ruhsatta da sınırı aşıp, sağa sola taşıp tecavüz ettikleri zaman da kapatma gerekçesi olduğunu kaydeden müfettişler, 'Var mı böyle bir durum' sorumuza ise 'Onu daha bilmiyoruz' yanıtını verdiler.

 

REHABİLİTASYON SORUSUNU SORMAYIZ

 

'TTK rödövans kapsamında burayı verdiğinde, rehabilite edilmesi şartı yok mu' şeklindeki soruya ise müfettişler, o konunun Enerji Bakanlığı'nın işi olduğunu belirttiler. 'İşverene neden rehabilite etmediniz diye sormuyor musunuz?

 

Ya da işveren bizim TTK ile böyle bir anlaşmamız yok diyebiliyor mu' sorumuza ise müfettişler, 'Biz öyle bir anlaşmaya bakmayız ki. Şartlara bakarız. Olumsuz bir şey var ise tespit eder, raporumuzu yazarız' cevabını verdiler.

 

Eksikler giderilmezse kapalı kalacaktır

 

Kapattıkları ocakla ilgili 5 kişilik müfettişin rapor hazırladığını belirten müfettişler, '5 kişilik ekipten 3 maden mühendisini ocağa indirdik. Onların tespitleri var. Orada çökükler var. Yanmadan dolayı sağda solda sarkan kömürler var. Onları gerekçe göstererek kapattık. Ocak çalışır hale getirilecek, bütün noksanlıklar giderilecek, bize müracaat edecekler açılması için. Gideceğiz, teftiş edeceğiz çalışılabilir durumda ise açma izni vereceğiz. Yoksa kapalı kalmasına karar vereceğiz' değerlendirmesi yaptılar. Kapatma gerekçelerinin giderilmesinin hemen olmayacağını en az 3 ay süreceğine işaret eden müfettişler, 'Ahşap tahkimatlar yanmış, o da karbonmonoksit yaymış. Çelik konstrüksiyonla olması gerekirdi' tespiti yaptılar

YENİSAFAK