SMDK: Suriye rejimi çözümde ciddi değil

SMDK: Suriye rejimi çözümde ciddi değil

SMDK Sözcüsü Luey Safi, rejimin kıdemli delegelerinin görüşmelere katılmadığını, en kıdemsiz delegenin delegasyona liderlik ettiğini belirterek rejimin çözüm konusunda samimi olmadığını söyledi

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Sözcüsü Luey Safi, BM'de yaptığı basın açıklamasında: "Bu sabahki görüşme, rejimin erteleme taktikleri ile geçti hiçbir ilerleme katedemedik. Rejim farklı tekliflerle gelerek bizi toplantıların asıl amacından uzak tutmaya çalışıyor. Suriyeli kıdemli (senior) delegeler, müzakerelere hala katılmadı. Onlar hala odanın dışındalar. En kıdemsiz (Junior) üyelerini delegasyonlarına liderlik yapmak için göndermişler. Bu da Suriye rejiminin politik çözüm için ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor" dedi.

Bu arada Humus'ta kadın ve çocukların tahliyesi ile ilgili anlaşmazlık sürüyor. Safi, "Şu aşamada rejimin Humus'ta kuşatmayı kaldırmasına yönelik umutlarımız yüksek değil. Şu ana kadar takındıkları tavır bizi bu konuda iyimserliğie sevk etmiyor. Rejim yardımların ulaştırılması yerine hala müzakere öncesinde bombaladığı şehirleri bombalamaya devam ediyor" dedi.

ABD yönetimi ise kadın ve çocukların tahliyesinin insani yardıma alternatif olmadığını, bölgeye mutlaka gıda yardımı gitmesi gerektiğini savunuyor.

Suriyeli muhalifler, Humus'a önce yardım girişine izin verilmesini daha sonra kadın ve çocukların tahliye edilmesini istiyor.

Şam rejimi ise kadın ve çocukların derhal bölgeden ayrılmasını, geriye kalan siviller içinse bir liste hazırlanmasını talep ediyor.