Siyonistler'den Batıya:  Sisi Mutlaka Kalmalı

Siyonistler'den Batıya: Sisi Mutlaka Kalmalı

İsrail, son günlerde ağır ekonomik kriz ve zirveye çıkan insan hakları eleştirileriyle başı dertte olan Sisi rejimi için Amerikalı ve Avrupalı yetkililerin kapısını çalmaya hazırlanıyor.

İsrail, son günlerde ağır ekonomik kriz ve zirveye çıkan insan hakları eleştirileriyle başı dertte olan Sisi rejimi için Amerikalı ve Avrupalı yetkililerin kapısını çalmaya hazırlanıyor.
New York Times gazetesinin özel haberine göre, İsrailli diplomatlar, Müslüman Kardeşler (İhvan) tehlikesini öne sürerek, Sisi rejimine destek verilmesi için Batılı politikacı ve liderlerle görüşme turları düzenleyecek.
NYT'nin elde ettiği rapora göre, İsrailli diplomatlar, Mısır'ın anarşiden korunması için Sisi rejiminin desteklenmesi gerektiği söyleyecek. Öte yandan, İsrail'deki yabancı diplomatlar da Mısır'daki istikrarın korunması için brifinge çağrılacak.
ABD VE İSRAİLLİ DİPLOMATLAR SİSİ'NİN GÜVENLİĞİNİ KONUŞTU
Daha önce de İsrail'de yayın yapan Yediot Aharonot gazetesinin yazarı Alex Fishman, Amerikalı ve İsrailli yetkililerin, Mısır'daki ekonomik istikrarsızlığı, çok kırılgan gördüğünü söylemişti. Fishman'a göre, "Son dönemde ABD ve İsrailli yetkililer arasında yapılan görüşmelerde Sisi yönetiminin varlığı tartışıldı. Yetkililer, Sisi yönetimine daha fazla yardım yapılması gerektiği konusunda endişelerini dile getirdi."
Alex Fishman ayrıca, ABD ve İsrailli yetkililerin, ekonomik krizin, sokak eylemlerine dönüşmesinden korktuğunu da yazısında özellikle vurgulamıştı.
RUS UÇAĞININ DÜŞMESİ SONRASINDA TURİZM GELİRLERİ AZALDI
Mısır yönetimi, Rusya uçağının Sina üzerinde düşmesinden sonra turizm gelirleri büyük oranda azalmış ve ülkede yeni krizin kapısı açılmıştı. Üst üste gelen sıkıntılardan dolayı da Mısır Merkez Bankası, Mısır lirasının dolar karşısında hızla erimesinden sonra daha esnek döviz kuru politikası benimsemeyeceğini duyurmuştu.
KÖRFEZ'DEN 23 MİLYAR DOLARLIK YARDIM ALMIŞLARDI
Mısır'da üç yıl önce askeri darbeyle iktidara gelen Cumhurbaşkanı Sisi yönetimine Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Suudi Arabistan'ın 23 milyar dolar bağış yaptığı ortaya çıkmıştı. Ama son dönemde Mısır'ın bilhassa Suudi Arabista'la ilişkileri köleşmeye başladı.
Middle East Eye'de bir yazı kaleme alan Muhammad Mansour, darbe sonrası büyük ekonomik kriz yaşayan Sisi yönetimini ayakta tutabilmek için Körfez ülkelerinden gelen desteğin hiç kesilmediğini belirtmişti. Mısır ekonomisinin hala risk altında olduğunu belirten Mansour'e göre devlet harcamaları, kamu sektörünün yükü ve memur maaşları gibi sorunlar Sisi rejimini köşeye sıkıştırmış durumda.
KÖRFEZ YARDIMI YETMEDİ; IMF'DEN BORÇ ALINDI
Mısır hükümeti ve Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetinin 12 milyar dolarlık kredi konusunda anlaşmaya varmıştı. Başkent Kahire’de iki haftadan beri Mısırlı yetkililerle görüşmeler yapan IMF heyeti, ülkeye 12 milyar dolarlık kredi verilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını açıklamıştı.
KÖRFEZ'LE İLİŞKİLER KÖTÜLEŞİYOR
Mısır, geçen cumartesi günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen oylama oturumunda Suudi Arabistan'ın reddettiği Halep konulu Rus karar taslağına oy vermesinin ardından Suudi Arabistan ile diplomatik krize girdiği de vurgulanıyor.
Suudi Arabistan'ın BM daimi temsilcisi Abdullah El Muallimi, oturumun ardından gazetecilere yaptığı açıklamalarda, Mısır'ın Arap uyumuna aykırı şekilde hareket etmesi nedeniyle üzüntüsünü dile getirerek, Mısır'ın Rus karar taslağına oy vermesinin 'çok acı verici' olduğunu söylemişti.