Siyonist İsrail'de  Muhalefet ve Netanyahu Hükümeti Müzakerelere Başladı

Siyonist İsrail'de Muhalefet ve Netanyahu Hükümeti Müzakerelere Başladı

Muhalefet ve Netanyahu hükümeti üyelerinin yargı reformu planıyla ilgili ilk toplantısının bir sonuç açıklanmadan sona erdi

- İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un ofisi, çoğunluk ve muhalefet partileri arasında tartışmalı yargı reform planı üzerindeki müzakerelerin Salı günü "olumlu gerçekleşen ilk görüşmenin ardından Çarşamba günü devam edeceğini duyurdu.


Cumhurbaşkanlığı'ndan Salı akşamı yapılan açıklamada, "Yaklaşık bir buçuk saat sonra olumlu bir havada geçen görüşme sona erdi." "Başkan Isaac Herzog toplantılar dizisine yarın (Çarşamba) devam edecek." diye açıklama yaptı


Açıklamada, "iktidar koalisyonunu temsil eden çalışma grupları" ile iki muhalefet partisi Yesh Atid (Bir Gelecek Var) ve Ulusal Birlik Partisi arasında bu ilk "diyalog toplantısı"nın Kudüs'teki Herzog'un konutunda gerçekleştirildiği belirtildi.


İki partinin liderleri, sırasıyla Yair Lapid ve Benny Gantz, Pazartesi günü Herzog'un himayesinde ile diyaloga hazır olduklarını açıkladılar.


Bundan önce Başbakan Binyamin Netanyahu, ülkede bölünmeye yol açan tartışmalı yargı reformu projesini "gerçek bir diyalog fırsatı" vermek ve daha geniş kapsamlı bir metin kabul etmek amacıyla "durdurma kararı" aldığını açıklamıştı.


Salı günü ABD Başkanı Joe Biden, İsrail hükümetinin "bu yola devam edemeyeceğini" değerlendirerek reform projesinden vazgeçileceğini umduğunu ifade etti. ABD Başkanı, Kuzey Karolina ziyaretinin oturum aralarında yaptığı konuşmada, "Bu yola devam edemezler ve ben de fikrimi açıkça ifade ettiğimi düşünüyorum." dedi


Daha sonra Biden, Washington'a döndükten sonra yasa metniyle ilgili olarak "Umarım bundan vazgeçerler" dedi.
"Başbakan'ın (Benjamin Netanyahu) gerçek bir çözüme ulaşmaya çalışan bir şekilde hareket edeceğini umuyorum" diye ekledi ve "kısa vadede" İsrail Başbakanı'nı Beyaz'ı ziyaret etmeye davet etme niyetinde olmadığını belirtti.


Netanyahu bu açıklamalara yanıt olarak yaptığı açıklamada, "İsrail, kararlarını halkının iradesiyle veren ve en yakın dostlarından gelse bile dışarıdan gelen baskılara dayanmayan egemen bir devlettir" vurgusu yaptı.

KAYNAK: TEVHİDHABER