Şeyh Selman'ın 4 yıl Olan Cezasını 9 Yıla Çıkardı

Şeyh Selman'ın 4 yıl Olan Cezasını 9 Yıla Çıkardı

Bahreyn temyiz mahkemesi, Muhalefetin önde gelen isimlerinden Vefak Hareketi lideri Şeyh Ali Selman'ın 4 yıl olan hapis cezasını 9 yıla çıkardı.

Bahreyn temyiz mahkemesi, Muhalefetin önde gelen isimlerinden Vefak Hareketi lideri Şeyh Ali Selman'ın 4 yıl olan hapis cezasını 9 yıla çıkardı. 
 
Bugün sabah görülen duruşma öncesinde Bahreynliler başta Şeyh Ali Selman olmak üzerre tüm tutuklulara özgürlük talebiyle protesto gösterisi düzenledi. 
 
Öte yandan her Cuma namazı sonrası olduğu gibi geçtiğimiz Cuma'da Selman'a destek için rejim karşıtı yürüyüşler gerçekleşti. 
 
Ülkenin Kuzeydoğusu'nda, başkent Manama'nın 12 kilometre batısında bulunan Diraz'da Cuma namazının ardından geniş katılımlı bir yürüyüş gerçekleşti.
 
Şeyh Selman portreleri ve Bahreyn bayrakları taşıyan göstericiler El-Halife rejimi aleyhinde sloganlar attı. 
 
Şeyh Ali Selman 28 Aralık 2014 tarihinde "yabancı güçlerle işbirliği yaparak El-Halife hanedanlığını devirmeye teşebbüs" suçlamasıyla gözaltına alınmış, gözaltına alındıktan 7 ay sonra çıkarıldığı mahkemede 4 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Selman, kendisine yönelik suçlamaları reddederken Bahreyn'de barışçıl yollarla reform talep ettiklerini defalarca belirtmişti.
 
Ülkede 14 Şubat 2011'den bu yana binlerce kişi El-Halife krallığını protesto etmek için sokaklara inerken neredeyse her gün ülkenin farklı yerlerinde gösteriler düzenleniyor. Aynı yıl 14 Mart tarihinde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri askerleri de ülkeye girerek göstericilere sert bir şekilde müdahale etmiş, müdahale sırasında çok sayıda kişinin öldüğü ve yüzlerce kişinin yaralandığı belirtilmişti. 
 
Uluslararası Af Örgütü başta olmak üzere aralarında Türkiye'den Mazlumder'in de bulunduğu birçok insan hakları kuruluşu ülkede yaşanan hak ihlallerine dikkat çekmek için raporlar hazırlamış, Birleşmiş Milletler de El-Halife krallığına yaşanan hak ihlallerine, işkencelere ve kötü muameleye son verilmesi hususunda defalarca uyarıda bulunmuştu.  
 
Son olarak Vefak Hareketi İnsan Hakları Temsilcileri tarafından yayımlanan bir raporda ise Bahreyn’de 2015 yılında rejim karşıtı gösterilerde 1765 kişinin tutuklandığı ve bunların içerisinden 120’si çocuk 22’si kadın olduğu bildirdi.
 
Hapishanelerin dolma noktasına ulaştığı ülkede, yüzlerce muhalif hakkında müebbet hapis cezası bulunuyor.