Şehid Yakınlarının Evlerini Ateşe Verdi

Şehid Yakınlarının Evlerini Ateşe Verdi

Geçtiğimiz günlerde Gudermes ilçesine bağlı Gerzel bölgesinde şehid edilen mücahitlerin yakınlarının evleri Rus yanlısı Kadirov rejimi tarafından yakıldı.

Kadirov yanlısı polisler geçtiğimiz günlerde Dağıstan-Çeçenistan sınırında bulunan Gerzel kasabasında şehid düşürülen iki mücahidin, Komsomolsk kasabasında yaşayan yakınlarının evlerini ateşe verdikleri bildirildi.

Geçtiğimiz günlerde Dağıstan-Çeçenistan sınırında bulunan Gerzel kasabasında Rus yanlısı polis ekipleriyle mücahidler arasında şiddetli çatışmalar yaşanmış, iki saat süren çatışmalar sonucu Rus Haber Ajansı İnterfax'ın verdiği bilgilere göre iki rütbeli polis ölmüş, iki mücahid de şehit düşmüştü.

Kuzey Kafkasya'da aktif faaliyet gösteren İnsan Hakları Örgütü Memorial'in verdiği bilgilere göre, mücahitlerin yakınlarına ait evleri, evdeki eşyalarını ve hatta kimliklerini bile almalarına izin vermeden ateşe verdiler. Yüzleri maskeli askeri üniformalı polisler, Ahmet Bantayev dedenin ve ninenin evini ateşe verdikten sonra diğer mücahidin yakınlarının evine yönelerek evdekileri dışarıya çıkartıp aynı şekilde hiç bir eşya almalarına izin vermeden evini ateşe verdiler.
Kadirov rejimi polisler, şehid düşen mücahidlerin yakınlarına naaşları teslim etti ancak İslami usule göre defnetmeleri ise yasakladığı bildirildi.

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye'yi ziyaret eden ve Türk makamları tarafından hediyelerle karşılanan, hatta Sivas belediyesi ile kardeş unvanı alan Grozniy Belediye Başkanı Müslüm Huçiev, mücahidler için şöyle demişti; "Dağa çıkanlardan onların akrabaları sorumludurlar ve hesabını da biz akrabalarından soracağız. Çeçenistan'da dağa çıkan mücahidlerin akrabalarına yer bırakmayacağız, onların evlerini yakacağız ve tüm sosyal haklardan mahrum bırakacağız."

Kasaba halkına da evleri yakılanlara yardım etmeyi yasaklayan Kadirov'un adamları, yardım edildiği takdirde yardım edenlerin akıbetinin de aynı olacağı tehdidinde bulundu.

Şehid edilen Ahmet Bantayev ailenin son erkek çocuğu idi. Ahmet mücahitlere katılmadan önce babası ve ağabeyi, birinci Çeçen savaşına katıldıkları gerekçesiyle Kadirov'un adamları tarafından gözaltına alınmıştı. Daha sonra babası bırakılmış ancak aynı gün kalp krizinden hayatını kaybetmişti. Aynı zamanda Bantayev'in ağabeyinin de Kadirov'un adamları tarafından öldürüldüğü biliniyor.

Doğruhaber