Sahte Avukat Kimliği İle Girdiler

Sahte Avukat Kimliği İle Girdiler

Al Jazeera'nin savcılık kaynaklarından edindiği bilgiye göre Savcı Kiraz'ı öldüren saldırganlar adliyeye sahte avukat kimliği ile girdi. Savcının odasına iki bomba yerleştiren iki saldırgan bombalardan birini müdahale esnasında patlattı.

Al Jazeera'nin savcılık kaynaklarından edindiği bilgiye göre Savcı Mehmet Selim Kiraz'ı rehin alan ve öldüren saldırganlar, güvenlik kamerası kayıtlarına göre C kapısından adliyeye girdi. Girişte iki kişi sahte avukat kimliği kullandı. Görüntülerde saldırganların koltuğunun altında cübbe olduğu görülüyor. Cübbenin içinde silah olduğu ihtimali üzerinde duruluyor.

Savcılık kaynakları eylemcilerin Savcı'nın odasında iki adet bomba yerleştirdiğini de belirtti. Bombalardan biri saldırganlar tarafından çatışma esnasında patlatıldı. Diğeri ise çatışmadan sonra polisler tarafından imha edildi.

Saldırganların giriş yaptığı kapı kapalı

Adliye girişinde bu sabah güvenlik önlemleri artırıldı. Saldırganların dün giriş yaptığı C kapısı bu sabah giriş çıkışlara kapatıldı. Adliye'ye girmek siteyenler diğer kapılara yönlendiriliyor.

Cenaze töreni bugün

Savcı Kiraz için bugün ilk olarak saat 11'de Çağlayan Adliyesi'nde bir tören düzenlenecek. Kiraz'ın cenazesi Eyüp Sultan Camii'nden kaldırılacak. Cenazeye Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katılacağı açıklandı.

Saldırganların kimlikleri açıklandı

Başbakan Ahmet Davutoğlu saldırganların kimliklerini 1991 Zonguldak doğumlu Şafak Yayla, 1987 Ardahan doğumlu Bahtiyar Doğruyol olduğunu açıklamıştı.

Berkin Elvan soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın odasında rehin alındığı eyleme, odadan gelen silah seslerinin ardından operasyon düzenlendi. İki patlama sesinin ardından onlarca silah sesi duyuldu. Kiraz, Florance Nightingale hastanesine kaldırıldı. Hastane yetkilileri ve İstanbul İl Sağlık Müdürü, Savcı Kiraz'ın hastaneye getirildiğinde solunumunun olmadığını ve kalbinin durduğunu, bir saatlik çabaya rağmen hayata döndürülemediğini açıkladı. 20:50'de hastaneye kaldırılan Savcı'nın ölüm saati 21:55 olarak açıklandı.

21 polisin kimlik bilgilerini almıştı

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz, Gezi Parkı eylemeleri sırasında İstanbul Okmeydanı'nda polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu 269 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren 15 yaşındaki Berkin Elvan'ın ölümüyle ilgili soruşturmaya bakıyordu.

Yaklaşık yedi ay önce bu soruşturmaya atanan Savcı Kiraz, daha önce dosyada görev yapan dört savcıya kıyasla olayın aydınlatılması için ilerleme kaydeden isim oldu.

Kiraz, göreve gelir gelmez olay yerinde çekilen görüntüleri incelemeye aldı. Görüntülerde olay yerindeki üç polisi tespit edildi. Bu polislerle birlikte olay yerinde görev yapan bazı polislerin de arasında bulunduğu 20 polis ile ilgili emniyete yazı gönderildi. Eylül 2014’te savcılık tarafından gönderilen yazıda ‘görüntülerdeki polislerin açık kimlik bilgilerinin ve adreslerinin savcılığa gönderilmesi istendi. Ancak savcılığın bu yazısına emniyet yaklaşık beş ay cevap vermedi. Cevap gelmemesi üzerine savcılık bir kez daha emniyete yazı yazdı. Savcı Kiraz, emniyetten bu 20 polisin resmi kıyafetli fotoğrafları ve görüntülerinin çekilerek kendisine gönderilmesini istedi. Emniyet üniformalı fotoğrafları savcılığa gönderdi. Savcı, bu fotoğraflar ile olay yerindeki görüntüleri Adli Tıp Kurumu'na gönderdi. Savcı Kiraz, fotoğraflardaki polislerden olay yeri görüntüsünde yer alan polislerin olup olmadığının tespit edilerek rapor hazırlanmasını istedi.

Kaynak: Al Jazeera