Sadr'dan Ortak Ordu Çağrısı

Sadr'dan Ortak Ordu Çağrısı

Irak'taki Şii lider Mukteda Sadr, ülkedeki milislerin mezhepçilikten uzak bir askeri kurum oluşturulması ve kontrol altına alınması için Savunma Bakanlığı ile birlikte çalışacaklarını söyledi.

Necef'te Irak Savunma Bakanı Halid  Ubeydi ile basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Sadr, ülkede güvenliğin sağlanması ve teröre karşı savaşma rolünü yalnızca askerin üstlenmesi gerektiğini vurguladı.

"Milislerin mezhepçilikten uzak bir askeri kurum oluşturulması kapsamında kontrol altına alınması için Savunma Bakanlığı ile çalışacağız" diyen Sadr, yerini ordunun alması için tüm milis grupları ve oluşumları Irak ve ordudan uzaklaştırdıklarını ifade etti.

Askeri kurumlardaki milis varlığına son verilmesi gerektiğinin altını çizen Sadr şöyle konuştu:

"Mezhep ve hizipçilikten uzak, sadece belirli bir mezhebi değil, bütün Irak'ı kapsayacak şekilde bir ordu oluşturulması gerekiyor. Devletin yeniden itibar kazanması için Savunma Bakanlığı ile çalışacağız. Ülkenin karşı karşıya bulunduğu engellerin aşılması için silahlı kuvvetlere desteğimiz tam."

Bakan el-Ubeydi de milis yapılanmaya karşı olduğunu vurgulayarak, ordunun ülkenin emniyet vanası olması ve itibarını yeniden kazanması için çalışılması çağrısında bulundu.

Ubeydi, "Savunma Bakanlığı görevini teslim aldığımızdan bu yana Irak'ın özgürleştirilmesi operasyonlarına hazırlık kapsamında ordunun yeniden yapılandırılması için çalıştık. Herkesin ordu çatısı altında çalışması zaruridir. Savunma Bakanlığı Şii, Sünni veya Kürt değildir" ifadesini kullandı.

Sadr grubuna bağlı Barış Tugayları, ülkenin bazı  bölgelerinde IŞİD'e karşı hükümet güçlerinin yanında savaşıyor.

Irak hükümeti,  IŞİD'in geçen yılın haziran ayında Musul ve bazı kentleri kontrolü altına almasından bu yana Sadr grubunun da aralarında yer aldığı bazı Şii gruplarla IŞİD'e karşı mücadele ediyor.

Kaynak: Al Jazeera ve AA