Sadakayla Suriyelilere Bakan Ülke Konumuna Düşeriz

Sadakayla Suriyelilere Bakan Ülke Konumuna Düşeriz

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Merkel'in Türkiye'ye asıl geliş nedeninin, "Biz parayı verelim, toplama kampı sizin ülkenizde olsun" demek olduğunu savundu; "Türkiye böyle bir anlaşmanın altına imza atarsa, birilerinin sadakasıyla Suriyelilere bakan ülke konumun

Number One Radyo'ya konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye ziyaretini de değerlendirdi. 
"2 milyonu aşkın Suriyeli, Türkiye'ye geldi. Bunlar daha uygar, gelişmiş bir ülkede yaşamak, iş bulmak istiyorlar. Fransa'ya, Almanya'ya, İsveç'e, İsviçre'ye, Norveç'e, nereyi buluyorlarsa gidiyorlar. Merkel, 'Biz, 1 milyona yakın Suriyeli'yi Almanya'ya alabiliriz' diye açıklama yaptı. Bunun üzerine Almanya'da atmosfer değişti, Merkel'e yönelik eleştiriler arttı, 'Biz Suriyelileri istemiyoruz' diye. Merkel'in Türkiye'ye asıl geliş nedeni, 'Suriyeliler Türkiye'de kalsın, biz parayı verelim, toplama kampı sizin ülkenizde olsun, siz bunun ceremesini çekin, bize Suriyeliler gelmesin.' Türkiye böyle bir anlaşmanın altına imza atarsa, üçüncü sınıf bir ülke olduğunu kabul eder; birilerinin telkiniyle, parasıyla, sadakasıyla Suriyelilere bakan ülke konumuna düşer. Bunu asla kabul etmiyoruz."
AB'ye girmenin, vizelerin kaldırılmasının Türkiye'nin hakkı olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, hükümete yönelik eleştirilerin yer alması nedeniyle, AB'ye "İlerleme raporunu seçimden sonra açıklayın" ricasında bulunduğunu iddia etti.
"Erdoğan'ın ne işi var?"
Kılıçdaroğlu, "Mustafa Kemal'in ülkesi olan Türkiye'nin bağımsızlığını acıyla, kanla, gözyaşıyla elde ettiğini" anımsatarak, "Pazarlık masalarında ülkesini satmadı o insanlar; tam tersine direndiler, Lozan'da direndiler, haklarını elde ettiler. Şimdi siz üç kuruş para uğruna, '2 milyonu aşkın Suriyeli'yi ben Türkiye'de tutacağım' diyorsunuz. Rüşvet bu. Bir ülke rüşvet almaz, hakkını ister sadece" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkel ile yaptığı görüşmeyi de eleştiren Kılıçdaroğlu, "O görüşmelerde Erdoğan'ın ne işi var? Dış politikadan kim sorumlu? Dışişleri Bakanı ve Başbakan. Erdoğan'ın ne işi var? Almanya Cumhurbaşkanı mı geldi, onunla muhatap oluyor? Almanya'nın başbakanı geldi, senin muhatabın o ülkenin Cumhurbaşkanı. Türkiye'nin pozisyonunu neden, hangi gerekçeyle düşürüyorsunuz?" diye konuştu.
Kaynak: AA