Saadet Partisi İhsanoğlu Bizim Adayımız Değil

Saadet Partisi İhsanoğlu Bizim Adayımız Değil

Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak, 'Ekmeleddin İhsanoğlu çatı aday değil, iki partinin, sadece CHP ve MHP'nin adayıdır. Bizim adayımız değildir.' dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak, beraberindeki heyetle birlikte BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile öğle yemeğinde bir araya geldi. Kamalak, köşk adayı konusunda CHP ve MHP’nin Ekmelettin İhsanoğlu ismi üzerine uzlaşmasına ilişkin değerlendirmesinde, “Çatı değil, iki partinin adayı” dedi. 

MHP ve CHP’nin İslam İşbirliği Teşkilatı Eski Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmelettin İhsanoğlu ismi üzerine Köşk uzlaşmasına Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak’tan ilk değerlendirme geldi. Kamalak, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici’ye kongre sonrası yaptığı ‘hayırlı olsun’ ziyareti sonrası gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Kamalak, konuşmasında CHP ve MHP’nin Köşk uzlaşması üzerine yaptığı açıklamada, “Çatı değil iki partinin adayı” dedi. Kamalak, BBP’ye yaptıkları ziyarette öğle yemeğinde Genel Başkan Mustafa Destici ve beraberindeki heyetle bir araya geldiklerini hatırlattıktan sonra, “Çatı adayı konusuna gelince. Öğrendiğimiz kadarıyla Çatı adayı değil; herhalde iki partinin adayı söz konusudur. Biz durumu yetkili organlarımızla değerlendirir, ona göre değerlendirme yapacağız” dedi. 

Köşk turları çerçevesinde Bahçeli ve Kılıçdaroğlu’nun partilerine yaptıkları ziyarette Ekmelettin İhsanoğlu isminin gündeme gelmediğini de söyleyen Kamalak, “İsim zikredilmedi. İsim bizlere daha önce zikredilmediğine ortak bir imza ile deklare edilmediğine göre iki parti kendi arasında müzakere etmiş durumdalar. Çatı adayı değil diye düşünüyorum” değerlendirmesini yaptı. 

Kamalak, Milli Görüş’ün 40 yıldan bu yana Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesi gerektiğini söylediğini hatırlatarak, “Biz 40 yıldır bunu diyorduk. Neticede zorda olsa güç de olsa 40 yıl sonra anlaşıldı Milli Görüş’ün dediğinin doğru olduğu” diye konuştu. 

Kamalak, Diyarbakır’da bayrak indirilmesi ve Musul’da IŞİD’in konsolosluğumuza yaptığı baskın ile ilgili de “Yıllar önce biz bunu ifade ettik. Bu olaylar bu gününü hadisesi değil. Bunları hazırlayan bir zemin vardır. Biz 10 yıl önce bu olayların bu noktalara geleceğini ifade etmiştik. Seçim sürecinde endişelerimizi dile getirmiştik. Ne yazık ki o noktaya doğru geliniyor. Merhum Hocamız, 1 Mart tezkeresinde milletvekillerin gönderdiği mektupla bunun karşısında olduğunu ifade etmiş ve kendilerini uyarmıştı” hatırlatmasını yaptı. 

DESTİCİ: BAHÇELİ BENİ TELEFONLA ARAYARAK BİLGİ VERDİ

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici ise Saadet Partisi ile BBP’nin kardeş iki parti olduğunu hatırlatarak, “Pek çok noktada ortak hareket ettiğimiz bir siyasi parti” dedi. Destici, Cumhurbaşkanlığının halk tarafından seçilmesini baştan itibaren desteklediklerini söyleyerek, YSK’nin adaylık kriterlerini ise eleştirdi. Destici, “YSK bir takvim açıkladı. Bunun içerisinde kimin adaylığı ile ilgili bir hüküm var ki, bunu adaletsiz ve gayri ahlaki buluyorum. Eğer bir müstahdem, bir sendikalı aday olduğunda istifa etmesi gerekiyorsa başbakanın da bakanın da vekilin de istifa etmesi gerekir. Bunun başka yolu yok” dedi. 

MUSTAFA KAMALAK VE MUSTAFA DESTİCİ

Destici seçim sistemine ilişkin de anti demokratik benzetmesi yaparak, “AYM’ye hem yüzde 10’lük seçim barajının kaldırılmasını hem de seçim yardımının kaldırılmasını ve adil bir şekilde düzenlenmesi ile ilgili bireysel başvuruda bulunduk” dedi. 

Köşk seçimlerine ilişkin ise Destici, bu süreçte yapıcı olacaklarını ifade ederek, “Bu süreçte net bir şekilde yapıcı olacağımızı ifade etmiştik. ‘Tarafsız, herkesi kucaklayacak, yerli milli sivil, demokrat bir kişilik olması lazım’ dedik. Bu konuda da Saadet Partimizle, DP ile ve CHP ve MHP ile de görüşmeler yapmıştık. Bir isim zikredilmemişti. Bu gün (dün) MHP’nin Sayın Genel Başkanı Devlet Bahçeli beni arayarak, bu konuda bir bilgilendirme yaptılar. Önümüzdeki günlerde kendileri ile bir görüşme daha yapacağız. Ekmelettin İhsanoğlu ismi bizim iç gündemimizde gündeme geldi, kim olabilir diye. Ama bizim kendisi ile bir görüşmemiz olmadı. Bu isim üzerinde diğer partilerle bir görüşmemiz de olmamıştı. İlk defa bu gün isim gündeme geldi. Partimizin istişare kurulunu toplayarak vereceğimiz kararımızı ilerde açıklayacağız” dedi. 

AHMET AÇIKAY / MİLLİ GAZETE