Rusya : Çeçenistan'da Savaş Devam Ediyor

Rusya : Çeçenistan'da Savaş Devam Ediyor

Çeçenistan'da savaşın bittiği iddiaları Rusya tarafından hazırlanan raporda yalanlandı.

Rusya devlet başkanlığı çocuk hakları komisyonunun yaptığı araştırmanın sonucu insanın tüylerini ürpertiyor. Komisyon başkanı Pavel Astahov, teftiş ettiği Kuzey Kafkasya'da savaş ve şiddetle karşı karşıya kalan çocukların durumunun endişe verici olduğunu rapor etti.

Astahov özellikle Çeçenistan'da pek çok çocuğun askeri harekat ortamında yetiştiğini ve travma atlattığına dikkat çekti. Çok sayıda çocuğun savaştan dolayı sakat kaldığını belirten komisyon üyeleri, saldırılarda birçok çocuğun hayatını kaybettiğini belirtti. Aile bireylerinin öldürülmesine tanık olan çocukların büyük bir travma yaşadıkları hazırlanan raporda vurgulandı.

Çeçenistan, Dağıstan, Nalçik ve Karaçay bölgelerinde incelemelerde bulunan komisyon yetkilileri Çeçenistan da ki gelişimin sadece beton binalarda olduğunu belirtirken, mevcut kukla yönetimin eğitim, sağlık ve insanların refah seviyesinde bir hayli geride olduğunu belirtti. Adam kaçırma olayları ve çatışmaların devam ettiğini belirten Pavel Astahov şiddet olaylarıyla ilgili de "Nalçik'te çok yakınımızda bomba patladı, kimsenin ölmemesi sevindirdi. Aynı günün akşamı savcı yardımcısı öldürüldü, ertesi gün bizi Federal Ceza İnfaz İdaresi başkanı yolcu ederken onun üç çalışanı öldürüldü. Dağıstan'ın başkenti girişinde yıkılmış bir polis noktası var. Orayı iki defa havaya uçurdular, şimdi ise artık tamir etmeme kararı alındı. İşte orada hayat bu şekilde" dedi.

Dağıstan'da Mücahitlerden operasyon

Dağıstan'dan gelen son bilgilere göre Kostek ilçesi civarında yoğunlaşan çatışmalarda 5 Rus yanlısı polis öldürüldü. Bir grup direnişçinin şehre inerek çeşitli noktalara saldırılar düzenlediği belirtilirken Dağıstan polis yetkilileri bir terör evini basarak 6 mücahidi öldürdüklerini iddia etti. Fakat bu haberler henüz Kafkasya İslam Emirliği kaynakları tarafından doğrulanmadı.

Bilindiği gibi Rusya ve yerli kuklaları sivil halkı öldürüp direnişçileri vurdukları yönünde asılsız haberleri kamuoyuna yansıtarak direnişi bitirdiklerini iddia etmektedir.

isra haber / Yusuf Ensar ÇALIŞKAN