Rus istihbaratı Orta Asya'dan tedirgin

Rus istihbaratı Orta Asya'dan tedirgin

Rus istihbarat şefi Aleksandr Bortnikov, Batı destekli bazı grupların BDT ülkelerindeki hükümetleri devirmek istediklerini, bunlarla mücadele edeceklerini söyledi. Rus istihbarat liderinin bu açıklaması, Ukrayna devrimlerinin Orta Asya'ya taşınmasına ve r

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB, eski adı KGB idi) şefi Aleksandr Bortnikov, Bağımsız Devletler Topluluğu üye ülkelerinde hükümetleri devirmek isteyen güçler bulunduğunu bildiklerini ve bunlara kesinlikle müsaade etmeyeceklerini söyledi.
Belarus’un başkenti Minsk’te düzenlenen BDT Ülkeleri Güvenlik ve İstihbarat Servisleri Başkanları Konseyi toplantısında konuşan Bortnikov, BDT ülkelerindeki istikrarı kimsenin bozamayacağını belirterek bu istikrarı korumak için yasalara uygun fakat çok sert hareket edeceklerini ifade etti.
FSB Şefi, konu hakkında kesin delillere dayanan bilgilere sahip olduklarını ve bunları BDT ülkelerinin güvenlik ve istihbarat servisleri ile de paylaştıklarını kaydederek hükümetleri yıkmak isteyen güçlerin yer altı faaliyetleri yürüttüklerini ve kanun dışı çalışmalar yaptıklarını savundu. Bortnikov, bu güçlerin Batılı STK’lar tarafından desteklendiğini iddia etti. Bortnikov’un bir diğer iddiası ise bu STK’ların önemli bir kısmının BDT üyesi ülkelerde faaliyet gösterdiği şeklinde…
Bortnikov istihbarat servislerinin en önemli vazifelerinden birisinin yasal muhalif hareketlerin beklenmedik şekilde yıkıcı, radikal hareketlere dönüşmesini engellemek olduğunu söyledi.
Rus istihbarat şefinin bu sözleri BDT ülkeleri güvenlik ve istihbarat servislerinin Ukrayna’daki son devrimden sonra olayların Orta Asya Cumhuriyetlerine taşınmasından endişe ettiği şeklinde yorumlandı.