Piramitlerin İçindeki Gizli Bölümler Araştırılacak

Piramitlerin İçindeki Gizli Bölümler Araştırılacak

Fransız, Kanadalı, Japon ve Mısırlı bilim insanlarının oluşturduğu araştırma ekibi, Giza Piramitleri'nin içinde halen keşfedilmemiş gizli odaları ortaya çıkarmak için tarama başlattı

Fransız, Kanadalı, Japon ve Mısırlı bilim insanlarının oluşturduğu araştırma ekibi, Giza Piramitleri'nin içinde halen keşfedilmemiş gizli odaları ortaya çıkarmak için tarama başlattı. Mısır Antikalar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, mimar ve bilim insanlarından oluşan grubun 'piramitlere zarar vermeyecek tarama cihazları kullanarak gizli bölümleri araştıracağı' ifade edildi. 
Bakanlık adına açıklama yapan Mamduh Damati, araştırmanın aynı zamanda 'piramitlerin nasıl inşa edildiğini de anlamayı amaçladığını' söyledi. Giza Piramitleri'nin en büyüğü olan Büyük Piramit, Dördüncü Hanedanlık Dönemi'nde (M.Ö 2,575-2,465) inşa ettirilmişti. 
Araştırmada yer alan Fransa'nın HIP Enstitüsü'nden Mehdi Tayubi de 'amaçlarının piramitlerin bugüne kadar çözülemeyen sırlarını ortaya çıkarmak olduğunu' ifade etti. Tayubi benzer bir araştırmanın 30 yıl önce yapılmak istendiğini ancak o zamanın teknolojisiyle mümkün olmadığını söyledi. 
Piramitlerin 2016 sonuna kadar taranmasını öngören araştırmanın hedeflerinden biri de, Kraliçe Nefertiti'nin halen bulunamayan mezarını keşfetmek. Britanyalı arkeolog Nicholas Reeves, geçen Ağustos ayında yaptığı açıklamada Nefertiti'nin mezarının Kral Tutankamon'un mezarına bağlı olabileceğini öne sürmüştü. 
Kaynak: AFP, Al Jazeera