Merve Kavakçı

Merve Kavakçı

Oradan buradan ama Amerika'dan

Amerika'da Müslümanların karşılaştıkları durumlarla ilgili haberlerden derlediğim bir potbori var bugün köşemizde.


Zira son zamanlarda basına sızan haberlerde Amerika'nın resmi kurum ve kuruluşlarında terörizmle mücadele eğitimleri İslam dinini direkt olarak hedef alan bilgiler içeriyor ve bu bilgiler bilimsel temellere oturtulmaksızın 'öğretim' adı altında servis ediliyor. Bunlardan bir çoğu askeri kurumlarda veriliyor. Mesela, ABD Deniz Kuvvetleri'ne bağlı olan ve Virjinya eyaletinin Norfolk şehrinde bulunan bir üniversitede öğrenim gören ordu mensuplarına verilen uygulamalı savaş eğitimi sırasında kullanılan hedef tahtalarından biri üzerinde Müslüman bir kadının resmini içeriyordu. Başı örtülü bu kadının elinde karşıya doğrultulmuş bir adet silah var. Arkasında da bir duvar tablosu bulunuyor. Bu tablonun üzerinde de Kur'an-ı Kerim'den bir ayet-i kerime var. Bu hedef tahtası eğitim amaçlı olarak ABD askerlerinin önüne konuyor ve belli bir mesafeden ateş talimi yapmaları isteniyor. Müslümanların ve ayrımcılığa karşı çalışan kurumların girişimlerinden sonra Amerika'nın Milli Savunma Bakanı'ndan gelen açıklama ile Müslümanlara, Müslüman kadına, İslam'ın Kitabına saldırmaya azmettirdiği için geçtiğimiz günlerde bu uygulamaya son verildi. Aynı üniversitede benzer bir konuda bir başka gelişme de adı açıklanmayan bir öğretim üyesinin dersi ile alakalı olarak yaşandı. Bu hoca dersinde Amerika'nın İslam dini ile savaşta olduğunu ısrarla iddia etmiş ve bu öğrencilerinden tepki çekmiş. Bir öğrencinin okul yönetimine durumu bildirmesinin arkasından Deniz Kuvvetleri dersin programını incelemiş ve öğretim üyesinin görevine son vermiş. İptal edilen bir başka ders de yine aynı üniversitede Binbaşı Mathew Dooley adında bir öğretim üyesi tarafından verilen terörizm dersi. Dooley, İslam'a karşı topyekün savaş için Hiroşima tekniklerinin kullanılmasını tavsiye ediyor ve bu alana yönlendiriyor dersindeki tartışmaları. Dersin muhtevasının basına yansımasından sonra Dooley'nin dersi iptal edilmiş ancak onun hakkında herhangi bir karar alınmamış, sonuç itibariyle de üniversitedeki görevine devam etmiş.
Bir başka gelişme de Beyaz Saray'daki Obama yönetiminin kısa bir süre önce Milli Savunma Bakanlığı'nın terörle mücadele kavramı çerçevesinde mensuplarına verdiği eğitim programlarının bir kere daha gözden geçirilmesi oldu. Basına yansıyan haberlere göre İslamofobik eğitim materyallerinin ABD ordusu mensuplarına veriliyor olması mevcut hükümeti rahatsız etmiş ve onlar da herhangi bir skandala fırsat vermemek adına sessiz sedasız öğretilen bilgilerin tekrar ele alınmasını talep etmişler.
Amerika'da İslamofobik eğitimle alakalı gelişmeler bununla da sınırlı değil. Askeri cenahtaki eğitim kurumlarında yaygın olarak görülen İslam düşmanı bilgilerin istisna olmadığını düşünen insan hakları organizasyonları ayrıca devletin diğer kurumlarında da benzer gözden geçirmelerin olması gerektiğini savunarak harekete geçtiler. Mahalli, bölgesel ve ulusal seviyede bulunan emniyet güçlerinin kurumlarında da İslam'a karşı önyargılı bir eğitim veriliyorsa müdahale edilmesi gerektiğini savunan CAİR (The Council on American İslamic Relations- Amerikan İslam İlişkileri Konsülü) adı verilen organizasyon bu aşamada 87 adet kamusal kaydın açıklanması talebinde bulundu.
Bir taraftan İslamofobik gelişmeler artıyor diğer tarafta onunla mücadele...

yeniakit

Bu yazı toplam 1245 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar