Öcalan Bu Ay İçinde Silahsızlanma Çağrısı Yapabilir

Öcalan Bu Ay İçinde Silahsızlanma Çağrısı Yapabilir

Öcalan'ın Kandil'den HDP heyetinin getireceği mesajın olumlu olması halinde şubat ayı içinde silahsızlanma çağrısını yapacağı belirtiliyor

Öcalan ile devlet yetkilileri arasında devam eden Çözüm Süreci görüşmelerinde yeni aşamaya geçildiği belirtiliyor. İddiaya göre, Abdullah Öcalan, Nevruz'u beklemeden şubat ayı içinde, silahsızlanma çağrısını bizzat kendisi yapacak. Bunun için ise Kandil'den gelecek son mesajları beklediği ifade ediliyor. 

Haberturk yazarı Muhsin Kızılkaya, Çözüm Süreci görüşmelerinde yepyeni bir aşamaya geçildiğini belirterek taraflar arasında bir "metin" üzerinde uzlaşma sağlandığını ve metnin çok kısa zamanda açıklanacağını savundu. 

Bu metne göre Öcalan şubat ayı içinde PKK’dan, 21 Mart 2015 Nevruz günü, bütün KCK birimlerinin katıldığı bir “silahsızlanma kongresi”ni toplamasını istiyor. Silahsızlanma ve sonrasına ait görüşlerini bir taslak haline getiren Öcalan çağrısında, 21 Mart 2015’te toplanacak olan “silahsızlanma kongresi”nde PKK’nın Türkiye Cumhuriyeti Devleti’yle, 30 yıldan beri sürdürmekte olduğu silahlı mücadeleyi bu tarihten itibaren bir daha başlamamak üzere sona erdirdiğini, buna karşılık devletin de “müzakerelere geçerek” birtakım somut adımlar atacağını söylüyor.

Kızılkaya'ya göre, Öcalan’ın “çağrı metni” HDP heyeti tarafından Kandil’e götürüldü. HDP heyeti Kandil’den döndükten sonra, büyük bir ihtimalle heyet üyeleri ile çözümden sorumlu hükümet üyeleri “ortak bir açıklamayla” gidişatın seyri konusunda kamuoyunu bilgilendirecekler. Bu “ortak açıklama” gerçekleşirse, barış süreci başladığı günden bugüne yapılmış olan “ilk ortak açıklama” olma özelliğini kazanmış olacak.

İddiaya göre eğer Kandil’in kararı olumlu olursa, Öcalan 1 hafta-10 gün, yani şubat ayı içinde, bir-iki önemli yetkilinin de katılacağı bir toplantıyla, “bundan böyle Türkiye’ye karşı silah kullanmama garantisi veren” açıklamayı yapacak. 

Kızılkaya, iddialarının kaynağı ile ilgili olarak ise, "Özellikle belirteyim, bu yazıda kullandığım bilgileri aldığım kaynağım, Öcalan’ın, 2013 Nevruz’undakinin aksine bu kez açıklamasını kendi sesi ve görüntüsüyle yapmak istediğini, hatta açıklama sırasında bir-iki yetkilinin de kendisine eşlik etmesini koşul olarak ortaya koyduğunu belirtti. Bunun bu şekilde olup olmayacağı henüz netlik kazanmış değil." dedi.