'Netenyahu'nun Suud Ziyareti: Yeni bir Tarihin Başlangıcı'

'Netenyahu'nun Suud Ziyareti: Yeni bir Tarihin Başlangıcı'

İsrail Başbakanı Netenyahu'nun Suudi Arabistan'ın Nuyum kentini ziyaret ettiği ve burada Suudi veliaht prensi Muhammed Bin Selman ile görüştüğü...

"Arap Yarımadası halkı iki seçenekle karşı karşıyadır: Ya Netenyahu ve Bin Selman'ın bu yeni tarihini ihanet mürekkebiyle yazmasını kabul edecek, ya da halk bu tarihi El Suud hanedanının işlediği bu utançtan kurtuluşun kanıyla yazacak" (Fuad İbrahim)

Bu hafta Arap dünyasının gündeminde İsrail Başbakanı Bünyamin Netenyahu'nun Suudi Arabistan'ın Nuyum kentini ziyaret ettiği ve burada Suudi veliaht prensi Muhammed Bin Selman ile görüştüğü, görüşmede ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun da bulunduğuna dair haberler geniş yer aldı.

Önce İsrail basınında çıkan haberler Suudi Dışişleri Bakanı tarafından yalanlansa da, Suudi Arabistan ile İsrail arasında ilişkileri normalleştirmek için görüşmeler yapıldığı biliniyor:

"İsrail Başbakanı Bünyamin Netenyahu'nun geçtiğimiz pazar günü Suudi Arabistan'ın Cidde iline bağlı turistik Nuyum kentine yaptığı ziyaret ve burada veliaht prens Muhammed Bin Selman ile görüşmesi, Batı ve Amerikan medyasında yer almadan ve Suudi medyasının önce bunu mahcubiyetle bekletmesi ve daha sonra bunu savunan taraf olmasından önce, sadece İsrail medyasını ilgilendiren bir durumdu. Suudi Arabistan ve İsrail arasındaki normalleşme hikâyesi aynen bu şekilde. Önce İsrail basınına bir haberin sızdırılmasıyla başlar, ardından da bu haber, kimliği sonra açıklanacak olan bir İsrailli yetkiliye dayandırılarak doğruluk açısından teyit edilir ve yayılıp bir gerçek halini alır.

Normalleşme yolculuğuna, Suudiler, İsrailliler ve Amerikalılar tarafından kararlaştırıldığı sürece, Suudi Arabistan'ın bu konudaki reddedici tavrının ve İsraillilerin sessizliğinin hiçbir faydası yok. Şu an, Arap dünyasındaki bölünmeler ve bölgesel-uluslararası güçlerin dengesizliği ışığında Ortadoğu'da yeni bir jeopolitik haritanın yeniden şekillenmesi ile karşı karşıyayız.

Netenyahu'nun Arap Yarımadası'na yaptığı ziyaret yeni bir tarihin başlangıcıdır. Bu da Arap Yarımadası halkını iki seçenekle karşı karşıya bırakmaktadır: Ya Netenyahu ve Bin Selman'ın bu yeni tarihini ihanet mürekkebiyle yazmasını kabul edecek, ya da halk bu tarihi El Suud hanedanının işlediği bu utançtan kurtuluşun kanıyla yazacak."

(Fuad İbrahim, Lübnan El Akhbar gazetesi - Çeviri: Duvar)