Netanyahu'ya Protesto Şoku

Netanyahu'ya Protesto Şoku

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun doğal gaz rezervlerini çıkarma yetkisini ABD şirketine verecek projesi onaylama düşüncesi Tel Aviv'de binlerce kişi protesto etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ülkenin en büyük gaz rezervi Leviathan sahasının geliştirilmesi için onaylamayı planladığı proje başkent Tel Aviv'de protesto edildi.

Akdeniz'deki gaz rezervlerini çıkarma yetkisinin ABD şirketi Noble Enerji'ye verilmesini "tekelleşme" ve "kamu malının özelleştirilmesi" olarak niteleyen binlerce kişi hükümet binası yakınında gösteri düzenledi. İsrail medyasında yer alan haberlerde, polisin göstericilere müdahale ettiği protestoda, gaz anlaşmasının onaylanmamasını talep eden sekiz göstericinin gözaltına alındığı aktarıldı.

İsrail Ekonomi Bakanı Aryeh Deri, doğal gaz alanlarının geliştirilmesi amacıyla hazırlanan çerçeve anlaşmanın hızlı bir şekilde onaylanması için normal tekelleşme yasalarından vazgeçilmesine karşı olduğunu belirterek 1 Kasım'da görevinden istifa etmişti. Netanyahu ise ülkenin en büyük doğal gaz rezervi Leviathan sahasının geliştirilmesi için hazırlanan projeyi, ekonomi bakanlığının yetkilerini üzerine alarak onaylamaya hazırlanıyor.

Deri'nin istifa etmesi nedeniyle bakanlık yetkilerinin kendisine geçeceğini belirten Netanyahu, ülkenin Akdeniz açıklarında sahip olduğu doğal gaz sahalarının geliştirilmesi için hazırlanan ancak ülkede tekelleşme tartışmalarına yol açan anlaşmaya yeşil ışık yakacağını ifade etmişti.

Mısır, Ürdün ve Filistin yönetimine gaz ihraç etmeyi planlayan İsrail, bu konuyu milli güvenlik meselesi olarak ele alıyor.

Akdeniz'deki doğal gaz rezervleri 2010 yılında keşfedilmişti.

AA