Netanyahu: Suudi Arabistan ile Barışmak Üzereyiz! Ortadoğu'yu Yeniden Şekillendirebiliriz

Netanyahu: Suudi Arabistan ile Barışmak Üzereyiz! Ortadoğu'yu Yeniden Şekillendirebiliriz

Netanyahu Suudi Arabistan'la barışın eşiğinde olduklarına inandığını ve bunun ABD Başkanı Joe Biden tarafından perçinlenerek Orta Doğu'yu yeniden şekillendirebilme imkanı sağladığını belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Suudi Arabistan'la barışın eşiğinde olduklarına inandığını ve bunun ABD Başkanı Joe Biden tarafından perçinlenerek Orta Doğu'yu yeniden şekillendirebileceğini belirtti.

Ancak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuşan Netanyahu, Riyad ve Washington'un Filistinlilerin diplomasiye dahil edilmesi yönündeki çağrılarına rağmen Filistinlilerin bölgesel anlaşmaları veto etmelerine izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

İsrail'in Suudi Arabistan'la ilişkilerini normalleştirebileceği yönündeki beklentiler bu hafta arttı. Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, gün geçtikçe bir anlaşmaya yaklaşıldığını söyledi ve Netanyahu ile Biden, olasılıkları tartışmak için uzun zamandır beklenen bir toplantı düzenledi.

Emirlikleri ve Bahreyn arasındaki Abraham Anlaşmaları olarak bilinen ve o zamanki ABD Başkanı Donald Trump'ın girişimleri ile başlatılan sürecin barışa giden yolun ilk taşları olduğunu belirtti.

"Hiç şüphe yok ki İbrahim Anlaşmaları yeni bir barış çağının şafağını müjdeliyordu," diyen Netanyahu, "İsrail ile Suudi Arabistan arasında tarihi bir barış gibi daha dramatik bir atılımın eşiğinde olduğumuza inanıyorum," ifadelerini kullandı.

Netanyahu "Başkan Biden'ın liderliğinde Suudi Arabistan'la barışı sağlayabileceğimize inanıyorum," dedi.

Netanyahu, Filistinlilerle bir miktar uzlaşmaya varma isteğini dile getirmesine rağmen "Filistinlilere, Arap ülkeleriyle yapılacak yeni barış anlaşmaları konusunda veto hakkı vermemeliyiz," ifadelerini kullandı.

Öte yandan yine BM'de konuşan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas "Halkımız tüm haklarını elde etmeden Orta Doğu'da barışın mümkün olduğunu düşünenler yanılgı içindedir," vurgusunu yaptı.

Kaynak: Euronews