Netanyahu Korkudan İptal Etti

Netanyahu Korkudan İptal Etti

Yaklaşan protestolardan korkan Netanyahu, diasporadaki Yahudilere yönelik konuşmasını iptal etti

İsrail medyası bugün Pazartesi günü, işgal hükümetinin Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Yahudi Federasyonları Konferansı'ndaki planlanan konuşmasını, konferans sırasındaki protestolardan korktuğu için iptal ettiğini bildirdi.
The Times of Israel, Netanyahu'nun Pazar akşamı Kuzey Amerika Yahudi Federasyonları tarafından düzenlenen bir konferanstaki görünümünü, İsrailli protestocuların yargı değişikliklerine karşı gelişini kesintiye uğratma ve etkinlikteki konuşmasını boykot etme planları arasında iptal ettiğini bildirdi .
Aynı medya, Netanyahu'nun kararının, muhaliflerin kutlama salonu dışında ve içinde düzenlediği protesto ve gösterilerden kaynaklandığını da sözlerine ekledi.
Protestoları düzenleyenler yaptıkları açıklamada, "Başbakan'ın konferansa katılımının iptali duyurusunun bir hile olduğundan şüphelendiklerini ve protesto planlarını değiştirmeyi düşünmediklerini" söylediler.
İsrail gazetesi, diasporadaki Yahudilerin yargı değişikliği planıyla ilgili olarak işgal hükümetine artan eleştiriler yönelttiğine dikkat çekti.
İsrail'in "i24 News" web sitesine göre Cumartesi günü yayınlanan yeni bir İsrail anketi, İsraillilerin neredeyse yarısının "İsrail'in geleceğinin parlak görünmediğine" inandığını gösterdi.
Siteye göre, "İsrail"deki durumun önümüzdeki yıllarda daha iyi olup olmayacağı sorulduğunda, anket, %48'inin durumun daha kötü olacağını söylediği yanıtını verdi.
Daha önce İsrail medyası, yargı değişikliklerine karşı düzenlenen protestoya üst üste on altıncı haftadır binlerce yerleşimcinin katıldığını bildirdi .
İsrail medyasına göre protestoların yaşandığı yerler "Tel Aviv, Hayfa, Beersheba, Kudüs, Netanya, Ashdod, Herzliya, Rosh Ha'ayin, Beit Shemesh, Kfar Saba ve Bat Yam".
İsrail medyası, bu protestoların Perşembe günü işgal altındaki Kudüs'te düzenlenecek ve işgalci Adalet Bakanı Yariv Levin'in katılacağını açıkladığı bir milyonluk gösteriye hazırlık olduğunu ve gösterilerin durdurulacağını bildirdi.
Dün, İsrail varlığının Başkanı Isaac Herzog, "İsrail"in içinden geçmekte olduğu iç krizin en ciddi iç krizlerden biri olduğunu ve bir dizi sektörü etkilediğini doğruladı.
Buna karşılık, Knesset Üyesi ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot, bugün "İsrail"deki güvenlik durumunun "Yom Kippur Savaşı'nın (1973 Ekim Kurtuluş Savaşı) sona ermesinden bu yana en tehlikeli durum" olduğunu söyledi.
İsrail'de Netanyahu hükümeti ve yargı değişikliği planına karşı gösteriler sürüyor. Geçen hafta Tel Aviv'in merkezindeki Kaplan Caddesi'nde merkezi bir gösterinin düzenlendiği Tel Aviv'de yaklaşık 162 bin kişi gösteri yaptı.
Protestolar, hükümetin yeni zorunlu askerlik yasasını destekleme niyeti zemininde yeniden tırmandı . İsrail medyası, yeni zorunlu askerlik yasasının Haredi sektörüne (askerlik hizmetinden) geniş bir muafiyet vermesinin beklendiğini belirtti
İsrailli yetkililer, işgal hükümetinin devrilmesindeki rolünden duyulan korkunun ışığında, "İsrail"deki iktidar koalisyonunun temsilcileri tarafından önerilen zorunlu askerlik yasasının "ordunun parçalanmasına" katkısı konusunda uyarıda bulundular. "
Kaynak: TEVHİDHABER