Neredeyse Konuşmayacaktı

Neredeyse Konuşmayacaktı

Obama, Chapel Hill'de öldürülen 3 Müslüman genç için "ABD'de hiç kimse, kim olduğu, nasıl göründüğü veya inancı nedeniyle hedef alınmamalı" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, "ABD’de hiç kimse, kim olduğu, görünüşü veya ibadet şekli nedeniyle hedef alınmamalı" dedi. 

Obama yaptığı yazılı açıklamada, Kuzey Carolina'nın Chapell Hill kasabasında, Deah Barakat, Yusor Muhammed Ebu Salha ve Razan Muhammed'in "acımasız ve gaddar biçimde" öldürülmesiyle ilgili Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI), dün soruşturma başlattığını kaydetti.

Yerel yetkililerin devam eden soruşturmalarına ek olarak FBI’ın da bu konuda federal kanunların ihlal edilip edilmediğini belirlemek için adımlar attığını belirten Obama, "ABD’de hiç kimse, kim olduğu, görünüşü veya ibadet şekli nedeniyle hedef alınmamalı" ifadesini kullandı.

Eşi Michelle Obama ile birlikte kurbanların ailelerine başsağlığı dileğinde bulunan Obama, açıklaması şöyle sürdürdü:

"Bu genç Amerikalıların cenazesindeki çok büyük katılımda gördüğümüz gibi, hepimiz tek bir Amerikan ailesiyiz. Ne zaman aramızdan biri vaktinden önce bizlerden alınırsa, onların nasıl yaşadığını hatırlayacağız ve kurbanlardan birinin sözleri de bizlerin yaşantısına ilham olmalı: 'Amerika’da büyümek bir nimet.' Yusor söyledi geçenlerde. Nereden geldiğiniz fark etmez. Birçok farklı yerden, farklı geçmişten ve dinden gelen birçok farklı insan var ama burada hepimiz biriz."

OBAMA'NIN SESSİZLİĞİ TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Obama'nın katliama sessiz kalması başta Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tepki almıştı. Erdoğan, Obama'ya "neden susuyorsunuz" şeklinde çağrıda bulunmuştu.

ABD'deki Müslüman Halkla İlişkiler Konseyi (MPAC), ABD Başkanı Barack Obama, Adalet Bakanı Eric Holder ve Kongre'nin iki kanadına mensup liderlere yaptıkları çağrıda, Kuzey Carolina'da 3 Müslüman öğrencinin öldürülmesiyle ilgili açıklama yapmalarını istemişti.

MPAC'nin çağrısından önce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başkan Obama'dan 3 Müslüman öğrencinin öldürülmesiyle ilgili sessizliğini bozmasını istemişti.

BM GENEL SEKRETERİ: DERİNLEMESİNE İNCELENMELİ

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise, ABD'de öldürülen üç Müslüman gencin "daha güzel bir dünya için çaba gösterdiklerini" vurgulayarak, cinayetin "nefret suçu" ihtimali de gözönünde bulundurularak derinlemesine soruşturulması çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, gazetecilere yaptığı açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın binlerce Amerikalı ve dünyanın bir çok köşesinden insanların üç gencin yasını tutmak için biraraya gelmesi dolayısıyla çok duygulandığını belirtti.

Dujarric, Genel Sekreter'in, öldürülen gençler Deah Barakat, Yusor Muhammed Ebu Salha ve Razan Muhammed'in ailelerine taziyelerini sunduğunu ve yetkililerden olayı "nefret suçu" ihtimalini de içerecek şekilde derinlemesine soruşturmalarını istediğini söyledi.

Dujarric açıklamasında, Genel Sekreter Ban'ın, "Dinlerin öğretilerinin çarpıtılıp ayrılık tohumlarının ekilerek gerginliğin artırılmaya çalışıldığı bir dönemde bu üç genç, küresel vatandaşlığın en güzel örneklerini sergileyerek herkes için daha güzel bir dünya kurma amacı yolunda şefkatle çalıştılar" ifadelerine yer verdi.

Salı günü Chapel Hill'de 23 yaşındaki diş hekimliği öğrencisi Deah Barakat, 21 yaşındaki eşi Yusor Muhammed Ebu Salha ve 19 yaşındaki baldızı Razan Muhammed başlarına ateş edilerek öldürülmüştü.

Olayın ardından Kuzey Carolina'da ve ABD'nin bir çok yerinde üç Müslüman genç için anma törenleri düzenlenmişti. "MuslimLivesMatter (Müslümanların  Hayatı Değerlidir)" ve "EndIslamophobia (islamofobiyi durdurun)"  yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, cinayetlere yeterince yer vermeyen ABD medyasına da tepki göstermişti. 

Polis, otoparkla ilgili bir komşu anlaşmazlığı ihtimali üzerinde dururken katil zanlısı Hicks'in sosyal medyada kendini "ateist" olarak tanımlaması ve din karşıtı söylemlerde bulunması, cinayetlerin kurbanların Müslüman kimlikleri nedeniyle işlendiği şüphesine neden olmuştu.

Geçen salı günü, Kuzey Carolina'nın Chapel Hill kasabasındaki 23 yaşındaki diş hekimliği öğrencisi Deah Barakat, 21 yaşındaki eşi Yusor Muhammed Ebu Salha ve 19 yaşındaki baldızı Razan Muhammed, Kuzey Carolina Üniversitesi yerleşkesi yakınlarındaki evlerinde başlarına silahla ateş edilerek öldürülmüştü.