Nekbe Günü'nde Türkiyeli Müslümanlar İçin Açık Çağrı

Nekbe Günü'nde Türkiyeli Müslümanlar İçin Açık Çağrı

Başta Gazze olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki Filistinli ve Filistin Sevdalılarıyla iletişim halinde bulunan Uluslararası “Filistin’e Dönüş” Hareketi'nden çağrı...

Merkezi Lübnan’da bulunan ve başta Gazze olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki Filistinli ve Filistin Sevdalılarıyla iletişim halinde bulunan Uluslararası “Filistin’e Dönüş” Hareketi, Türkiyeli Müslümanlara 15 Mayıs Nekbe Günü’nde her ilde meydanlara inme çağrısı yaptı...

 

İsrail’in kuruluşunu temsil eden 15 Mayıs tarihi, Filistinli kardeşlerimizin kolektif hafızasında “Nekbe(Büyük Felaket)” ismiyle yer buluyor. Yurtlarından sürülen Filistinliler, tam 66 yıldır Siyonist İsrail’in sistematik zulmüne maruz kalıyorlar.

15 Mayıs’ı Felaket günü etkinlikleriyle anan Filistinliler, bu güne dair duyarlılığı arttırmak adına son yıllarda tüm dünya Müslümanlarına çağrıda bulunuyorlar. Son 2 yıldır “karamsar” bir çağrışım uyandırdığı için bu günü “Nekbe” adı yerine, daha “umut dolu” bir isim ile gündeme taşıyorlar: “Filistin’e Dönüş”.

Lübnan’da, Filistinli grupların başını çektiği ve farklı Filistin dostlarının da omuz verdiği Uluslararası “Filistin’e Dönüş” Hareketi adı altında bir platform kuruldu. Bu platform sayesinde bu ve Filistin tarihindeki benzeri önemli günleri tüm dünyaya yaymayı hedefleyen Filistinlilerin, Türkiyeli Müslümanlara açık çağrıları var: “15 Mayıs Perşembe günü, her ilde meydanlara çıkın ve Türkiye’den Siyonistlere “İşgal edilmiş Filistin topraklarına dönüşün pek yakın olduğunu” gür sesle haykırın.”

2014 yılının Birleşmiş Milletler tarafından Filistin Halkı ile Dayanışma Yılı ilan edilmesiyle, bu yılın söz konusu protestolar için daha bir önem arz ettiğini belirten platform yetkilileri, Gazze’deki Hamas Hükümeti Başbakanı İsmail Haniye başta olmak üzere Filistin davasının önde gelen isimlerinden Türkiyeli Müslümanlara ithafen kısa çağrı videoları yayımlayacaklarını belirttiler.

 

Uluslararası “Filistin’e Dönüş” Hareketi hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak isteyenler için, Hareketin tanıtım metni:

 

ULUSLARARASI “FİLİSTİN’E DÖNÜŞ” HAREKETİ

Filistin meselesiyle ilgilenen kurumlar arasında ortak çalışmaya yönelik sağlam bir zemin oluşturmak, özellikle de bölgesel ve küresel halk hareketlerinin artmasının etkisiyle, Filistin meselesine hizmet edecek organize ve planlı bir toplumsal hareketten faydalanmayı sağlayacak küresel bir birlik oluşturmak hedefiyle çeşitli grupların katıldığı bir buluşma gerçekleştirildi. Buluşma 40 farklı toplumsal organizasyonun temsilcilerinin katılımıyla Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta 27-28-29 Kasım 2013 tarihinde düzenlendi.

Bu buluşma sonucunda -Allah’ın izniyle- “Uluslararası Filistin’e Dönüş Hareketi” adıyla bir birliğin kurulmasına karar verildi.

Hareket Hakkında:

Hareket dünyanın dört bir yanında Filistin meselesini önemseyen, belirli hedefler ve çalışmalar uyarınca birlikte ortak bir çaba geliştirmek için bir araya gelmiş olan kuruluşlardan oluşuyor.

Mesaj ve Hedef:

Hareket, dünyanın dört bir yanında Filistin meselesini önemseyen farklı grup ve platformları “Filistin meselesinin ortak bir mesele olduğu ve bu meseleye verilen önemin korunması, başka konulardaki ayrılıklar göz ardı edilerek organize bir yardımlaşmanın sağlanması” esasına dayanarak bir araya getirmek için çaba sarf etmektedir. Bu anlamda temel hedef: Dünyada yaşanan son gelişmelerden hareketle Filistin meselesinin önemini korumak ve bu sorunun ihmalini ve unutturulmasını engellemektir.

Bu çerçevede Filistin’e Dönüş Hareketi, Filistin meselesini devamlı hatırlatmak amacıyla kültürel programlar, basın yollu çalışmalar, periyodik toplantılar, düşünce kulüpleri ve toplumsal çalışmalar oluşturuyor.

Organize ve ortak çalışmalar sayesinde Hareket, üyeleri arasında ortak birlik ve beraberlik sağlayabildi ve bu sayede çabaların bir araya gelmesi ve geliştirilmesinde pay sahibi oldu.

Harekete Üyelik:

Hareket, hangi siyasi görüşe ya da hangi düşünceye bağlı olduğuna bakmaksızın, Filistin meselesini önemseyen ve Filistin meselesi üzerinde çalışma yürütmeye devam eden toplumsal kuruluşların tümünden gelecek üyelik tekliflerine açık bir birlik oluşturdu. Hareketin üyelik şartları şu şekilde:

1- Üyelik toplumsal kurumlar ve kuruluşlar için geçerlidir, kişileri kapsamaz.

2- Filistin meselesinde devamlılık…

3- Düşüncede ve konuşmada orta yollu olmak, tarafçı tavırlardan kaçınmak…

4- Üyelik talebinde bulunan grubun hedeflere ulaşma noktasında kendisini ifade edebilmesi ve ortak çalışmalara katılabilmesi açısından belirli bir saygınlığa ve geçmişe sahip olması…

5- Üyelik talebinde bulunan grubun Filistin’e destek anlamında meydanlarda aktif olan gruplardan olması ya da önemli ve gelecek vadeden bir fikre sahip olması…

Faaliyetler:

Hareket üyeleri bazı planlar üzerinde ortak inceleme ve faaliyetler yürütüyorlar. Bu faaliyetlerden gerçekleştirilmesi planlananlardan bazıları:

1- Görüş alışverişinde bulunmak ve karşılıklı istişare sağlamak amacıyla devamlı oturumlar düzenlemek; bu oturumlar sayesinde organizasyonun belirli bir çalışma programının oluşturulması…

2- İşgal atındaki Filistin topraklarında ya da bu topraklar dışında bir mekanda, Filistin meselesiyle bağlantılı konuların konuşulacağı konferanslar, düşünce platformları ve çeşitli kültürel organizasyonlar düzenlenmesi…

3- Filistin halkına yönelik insani ve toplumsal yardımlar…

4- Ambargoyu kırmak için çalışmalar yürütme ve Gazze’deki direnişle dayanışma…

5- Hedefe hizmet edecek çalışmalar yürütmek için Hareket’in şubelerini açmak, özellikle Filistin’e (Gazze ve Batı Şeria) yönelik insani yardım çalışmaları yürütmek…

6- Bu anlamda Filistin davasına hizmet edecek olan medyayla ilgili tüm imkânlardan faydalanmak…

 

Hareketin tanıtım metni Sena Duman'ın tercümesiyle islamianaliz.com için çevrilmiştir.

 

İslamiAnaliz'in NOTU: 15 Mayıs Nekbe Günü İçin yapılan çağrınıngönüllü takipçisi olduğumuzu ilan ediyor ve tüm okuyucularımızı kendi bulundukları şehirlerdeki sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirmeye davet ediyoruz. (Eylem takvimi oluşturmak için; eylem kararı alan illerin islamianalizhm@gmail.com adresine bilgi notu düşmesini rica ediyoruz.)

 

islamianaliz.com