NATO Önce Öldürdü, Sonra Özür Diledi

NATO Önce Öldürdü, Sonra Özür Diledi

Afganistan'ın kuzeyinde çatışmaların devam ettiği Kunduz kentindeki bir hava saldırısında uluslararası yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'ne ait bir hastane hedef alındı, en az 9 kişi hayatını kaybetti. Ülkedeki koalisyon güçleri bombardıman

Afgan ordusunun kontrolü Taliban'ın elinden geri almak için çalıştığı Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz kentinde, uluslararası yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'ne (MSF) ait bir sağlık merkezi hava saldırılarının hedefi oldu. Aralarında personelin de olduğu en az 9 kişi hayatını kaybetti. Ülkedeki koalisyon güçleri boöbardıman sebebiyle özür diledi. NATO, sağlık merkezinin, aynı saatlerde kentteki Taliban hedeflerine yönelik bombardıman düzenleyen ABD uçakları tarafından vurulmuş olabileceğini açıklamıştı. 

Saldırı anında hastanede 105 hasta ve yakınları ile 80 MSF çalışanı vardı. 

Bombardımanın ardından MSF'den yapılan açıklamadaysa, "Elimizde kesin rakamlar yok, şu anda arkadaşlarımız ilk yardım çalışması yapıyor" denildi.

Taliban, 28 Eylül sabahı gerçekleştirdiği saldırıyla Kunduz şehrine girmiş, kentteki bazı önemli kamu binalarını ele geçirerek hapishanedeki mahkûmları serbest bırakmıştı. Serbest kalanlar arasında Taliban mensupları da bulunuyordu. Taliban'ın gerçekleştirdiği saldırı, ülkenin ABD işgaline uğramasından sonra gerçekleştirdiği en büyük saldırıydı. Taliban ve ordu arasında çıkan çatışmalar nedeniyle binlerce kişi şehri terk etmek zorunda kalmıştı. Kunduz, Nisan ayında da Taliban saldırılarının hedefi olmuş ve şehirde yoğun çatışmalar yaşanmıştı.

Afganistan yönetiminin 1 Ekim'de Taliban'dan geri alındığını duyurduğu kentte, çatışmalar devam ediyor.
 
Kaynak: AFP