“NATO Müdahale Etmez”

“NATO Müdahale Etmez”

Antalya'daki NATO dışişleri toplantısında IŞİD'le mücadele de gündeme geldi. IŞİD'le mücadelede NATO yeni bir strateji üzerinde mutabık olamadı.

NATO dışişleri bakanlarının Antalya’daki iki günlük toplantısından Ukrayna ve Afganistan için yeni kararlar çıktı, ancak IŞİD’le mücadelede yeni bir strateji belirlenemedi. Ankara, IŞİD’le mücadele konusunda yeni stratejiye ihtiyaç olduğunda ısrar etse de, uzmanlar NATO’nun Suriye’yle ilişkilerde ‘denge politikası’nı öne çıkaracağı mesajı veriyor. 
NATO toplantıları sonrasında Afganistan’da 2016’dan sonra NATO’nun varlığının sivil yönetim altında sürmesi kararı alındı. Ukrayna’ya desteğini yineleyen NATO, Rusya’nın ‘saldırgan tutumunu’ değiştirmesinde ısrar ediyor. Toplantıda alınan yeni kararlardan biri de; Türkiye’nin, NATO’nun doğu sınırlarındaki tehditle mücadele için oluşturulan görev gücüne dönüşümlü olarak liderlik yapacak ülkeler arasında gösterilmesi oldu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, IŞİD’le mücadelede daha etkin yöntemler kullanılması gerektiğinin tüm bakanlar tarafından konuşulduğunu, ancak henüz sonuç alıcı bir stratejinin oluşturulmadığını söyledi. “IŞİD’in hava saldırılarıyla durdurulamadığını, Suriye’deki rejim konusundaki kaygıların arttığını herkes biliyor ama maalesef IŞİD’le mücadele konusunda etkin bir stratejimiz olmadığını üzülerek söylemek durumundayım” diyen Çavuşoğlu, Ankara’nın “NATO’dan aktif rol beklentisini sürdüreceği” mesajına vurgu yaptı.

Kaynak: DW Türkçe