Muhammed Ali Vefat Etti

Muhammed Ali Vefat Etti

Dünya boksunun efsane ismi Muhammed Ali, solunum yolu rahatsızlığı nedeniyle tedaviye gördüğü hastanede 74 yaşında hayatını kaybetti.

Dünya boks tarihinin efsane ismi Muhammed Ali, solunum yetersizliğinden kaynaklanan rahatsızlık sonrası kaldırıldığı hastanede vefat etti. Senelerdir parkinson hastalığı ile yaşayan 74 yaşındaki efsane boksör, dün sabah hastaneye kaldırılmıştı.
1964, 1974 ve 1978 yıllarında Dünya Ağır Sıklet Boks Şampiyonluğu unvanını 3 kez kazanan Muhammed Ali, profesyonelliğe geçmeden önce 1960 Roma Olimpiyatları'nda hafif ağır sıklet kategorisinde altın madalyanın sahibi olmuştu.
1964 yılında 22 yaşındayken, S. Liston'u yenip Dünya Şampiyonu olan ve bu zaferden sonra İslam'a geçtiğini açıklayan Muhammed Ali, "Vietnamlılar bana hiçbir kötülük yapmadılar ki onlarla savaşayım. Güçlü beyazlar tarafından, kendi özgürlükleri ve inançlarını savunan insanları öldürmek için kullanılmayacağım. Siz de kullanılmamalısınız, özellikle fakir ve siyahsanız" diyerek Vietnam savaşına gitmeyince, 5 yıl hapis ve 10 bin dolar para cezasına çarptırılmış, şampiyonluğu, boks lisansı ve pasaportu elinden alınmıştı. Maddi yoksulluğa sürüklenen Muhammed Ali, 1970 yılında açtığı davayı kazanarak, tekrar boksa geri dönmüş, bundan sonra iki kez daha dünya şampiyonu olmuştu.
Profesyonel kariyeri boyunca çıktığı 61 maçın 56'sından galibiyetle ayrılan Muhammed Ali, boksu bırakmasının ardından Parkinson hastalığına yakalanmıştı. Muhammed Ali'nin "Kelebek gibi uçarım, arı gibi sokarım" sözü akıllara kazınmıştı.
İSMİNİ YERE DEĞİL DUVARA KAZITMIŞTI
Holywod'da ünlüler anıtında ismi yere kazınmayan tek isim Muhammed Ali'nin ismiydi. Amerikalı iki bin 500'den fazla yıldızın ismi, bir yıldız içinde yere kazınırken, Muhammed Ali "Peygamberimin adını ayaklar altına koydurmam" demiş, bunda da diretmişti. Bunun üzerine Muhammed Ali'nin ismi, bir yıldız içinde Kodak Theatre'ın duvarına asılmıştı