Muhalifler başbakanını seçiyor

Muhalifler başbakanını seçiyor

Suriye Muhalifler ve Devrimci Güçler Koalisyonu‘nun genel kurulu İstanbul’da devam ediyor. Geçici hükümetin başbakanının bugün belli olması bekleniyor. En güçlü aday önceki Başbakan Ahmet Toma.

Başbakanlık koltuğu için aralarında görevden alınan Ahmet Toma'nın da bulunduğu 13 aday var.

Başbakanlık için Temmuz ayında başbakanlık görevinden alınan Ahmet Toma, hükümeti kuramayan eski geçici başbakan Gassan Hito, geçici başbakan Ahmet Toma’nın yardımcısı İyad Kudsi, Muhammed Yasin Neccar, Velid Zubi, Muhammed Rehhal, Sefa Zerzur, Lemya Nahhas, Ali Bedran, Saba Hekim, Abdülrahman Dedem, Suriye rejimi hükümetinde eski petrol bakanı yardımcısı Abdo Hussameddin ve Hani Habbaz yarışıyor.

Geçici hükümetin başbakanlığı için muhalefetten sızan bilgilere göre adaylardan Zubi, Kudsi ve Tuma'nın şansının diğerlerine göre daha yüksek olduğu ifade ediliyor.

SMDK 22 Temmuz’da, 35 hayır oyuna karşı 66 evet oyuyla Ahmet Toma başkanlığında olan ve 12 bakandan oluşan geçici hükümetin azl edilmesine karar vermişti.

Ahmet Toma Hükümeti, 2013 sonunda göreve başlamıştı. Hükümet faaliyetleri Gaziantep'teki merkezden yönetiliyor.

Geçici hükümet, Batıdan gelen yardımlarla Suriye topraklarında muhalefetin kontrol altındaki bölgelere çeşitli hizmetler sağlıyordu.

Cuma günü başlayan toplantının bugün sona ermesi bekleniyor. 

Geçici hükümetin programı

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'ndan (SMDK), geçici hükümetin başbakanlığına aday olan isimlerin seçim programları da belli oldu.

SMDK Genel Kurul toplantısında, başbakan adayları programlarını açıkladı.

Programda öne çıkan başlıklar şöyle:  

"SMDK ile Suriye halkı arasında yeniden güven bağı kurmak, koalisyonun ülke içindeki rolünü etkinleştirmek, kurtarılmış bölgelerde mahkemeler kurmak, çocukların eğitimi için gerekli araç ve yöntemlerin bulunması, SMDK'nın mali kaynaklarının yönetimi için mekanizma oluşturulması, halkın temel ihtiyaçlarının karşılanması için üretim ve kalkınma stratejilerinin geliştirilmesi ve deneyim kazanmak adına Suriye'nin dostu ülkelerle işbirliğine gidilmesi.”

Kaynak: Anadolu Ajansı