Muaz El Hatib: Esad'la görüşebiliriz

Muaz El Hatib: Esad'la görüşebiliriz

Suriye muhalefetinin önemli isimlerinden Muaz El Hatib, ülkedeki acıyı bitirmek için Esad'la diyalog başlatabileceklerini söyledi

Suriye muhalefetinin önemli isimlerinden Muaz El Hatib, Esad yönetimi ile doğrudan görüşmeler yapabileceklerini söyledi.

AFP'de yer alan habere göre Hatib, Suriye halkının çıkarlarının korunması ve acıların sona ermesi için herkesle yeniden bir araya gelebileceklerini söyledi. Hatib, Esad'ın nihai olarak görevden ayrılmasının temel şartları arasında olduğunu belirterek görüşmeler sonuçlanıncaya kadar geçiş hükümeti kurulması halinde Esad'ın belli bir süre görevde kalmasına razı olacaklarını ifade etti.

Ülkedeki sorunun bir an evvel çözüme kavuşması gerektiğini belirten Hatib, hem rejimin, hem halkın hem de muhaliflerin zor durumda olduğunu kaydetti.

Muaz El hatib, 2013 yılının Nisan ayında yabancıların muhalif yapılanmalar üzerindeki etkisini protesto etmek için SMDK'daki görevinden istifa etmiş, yerine George Sabra geçmişti.

Hatib, Kasım ayının başlarında bir grup muhalifle beraber Moskova'yı ziyaret etmişti. SMDK'nın Katar Büyükelçisi Nizar el-Hiraki'nin de olduğu ziyarette Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin Esad'ın kalıcı olması konusunda ısrar etmediklerini söylemişti.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putina rasında dün gerçekleşen görüşmede de konu gündeme gelmiş ve diyalogun sinyalleri verilmişti.

Suriye'de Mart 2011'de başlayan muhalif ayaklanma Esad rejiminin aşırı güç kullanımı sonucu silahlı çatışmalara dönmüştü. Ülkede bugüne kadar 200 binin üzerinde insan öldü.