Moriskolar İspanya'dan vatandaşlık istiyor

Moriskolar İspanya'dan vatandaşlık istiyor

Moriskolar, İspanya topraklarında zorla Hristiyanlaştırılmaya çalışılmış ancak gizlice İslam dinine inanmaya devam eden Müslümanlara deniyor

Moriskolar, İspanya topraklarında zorla Hristiyanlaştırılmaya çalışılmış ancak gizlice İslam dinine inanmaya devam eden Müslümanlara deniyor. Bundan dolayı 1610 yılında, tıpkı Yahudiler gibi Moriskoların da İspanya Krallığından sürgün edilmesi kararı alındı. Günümüzde Moriskoların soyundan gelen yaklaşık 300 bin kişi Fas’ta yaşıyor.

"SEFERADLARA TANINAN HAKLAR MORİSKOLARA DA TANINMALI"

İspanya'nın El Pais gazetesinde yer alan habere göre Moriskolar , Seferadlara tanınacak hakların kendilerine de tanınmasını istiyor.

İspanya son zamanlarda attığı adımlarla 500 yıl önce İspanya topraklarından sürgün edilen Yahudilere yaptıklarını telafi etmek istiyor. Bu nedenle de İspanya hükümeti Sefaradlara vatandaşlık tanımak için çalışmalara başladı. Moriskoların bu aralar sıkça sordukları soru, "Peki aynı hak neden 17. yüzyılda ülkeden kovulan Moriskolara da tanınmıyor?"

"İSPANYA'NIN YAPTIĞI AYRIMCILIK OLUR"

Devletin Sefaradlara tanıdığı hakların bir benzeri Müslümanların torunlarına da tanınamaz mı? Fas’ta kurulan Endülüs Hafızası Derneği şimdi İspanya devletine bu soruları yöneltiyor.

Dernek Başkanı Bayib Loubaris, El Pais gazetesine yaptığı açıklamada “İspanya’nın Sefaradlara yönelik jestini alkışlıyorum. Ancak Yahudilere verilen hak Moriskolara da verilmezse İspanya devleti en hafif tabiriyle ayrımcılık yapmış olur” diyor.

Dernek başkanı İspanya’ya ırkçı dememek için “ayrımcı” kelimesini kullandığını da özellikle vurguluyor.