Mossad Ajanının Sır Ölümü

Mossad Ajanının Sır Ölümü

İtalya'da bir Mossad ajanının ölümü gizemini koruyor

Mayıs ayı sonlarında bir teknenin İtalya kıyılarında alabora olması ve batması sonucu bir İsrail subayının öldürülmesinin ardından daha fazla ayrıntı ortaya çıkıyor. Teknedeki İsrail ve İtalyan istihbarat görevlilerinin, düşman İranlı üyelerin kitle imha silahları edinmesini engellemeyi amaçlayan bir operasyonda yer aldığına dair daha fazla kesinlik var. Operasyon sorunsuz geçmiş gibi görünse de, teknenin batması, öldürülen Mossad görevlisinin yabancı istihbarat servisleriyle irtibattan sorumlu olduğu gerçeği de dahil olmak üzere bazı gizli detayları ortaya çıkardı.

Good Uria teknesinin kuzey İtalya'daki Maggiore Gölü'nde batmasından birkaç hafta sonra, yaklaşık 20 İsrail ve İtalyan istihbarat subayı arasındaki toplantının, düşman unsurların konvansiyonel olmayan silahlar ve kitle imha silahları elde etmesini önlemeyi amaçlayan bir operasyon yürütmek olduğu ortaya çıktı.

İsrailliler teknenin bir kazada alabora olduğu konusunda hemfikir, ancak güvenlik olay yerini temizlemeyi ve tüm ajanların İtalya'dan hızla kaçmasını sağlamak ve oradaki çalışmalarının tüm izlerini silme girişimleri de dahil olmak üzere sahadaki tüm izleri örtmeyi planlıyor. İtalya Cumhuriyet Başsavcılığı, ölen iki İtalyan'ın ve çok sayıda istihbarat görevlisinin isimlerini ifşa ederek olayı soruşturmaya başladı. Bu bilgi, orada uzun ve karmaşık bir operasyon olduğunu ve amacına ulaşıncaya kadar birkaç gün sürdüğünü açıklamaya yeterliydi.

İsrailli güvenlik yetkilileri, operasyonun hedeflerine ulaşmada başarılı olabileceğini iddia ediyor, ancak bunun bir sır olarak kalması gerekiyordu. Yaşanan facianın ardından kazada hayatını kaybeden Mossad görevlisinin yabancı istihbarat servisleriyle örtülü irtibattan sorumlu bir birime ait olduğu ortaya çıktı.

Mossad ve İtalyan istihbaratı, terörizme karşı savaş ve İran'ın nükleer projesi hakkında bilgi toplamak gibi ortak çıkarları ilgilendiren konularda işbirliği yapıyor. Hayatta kalanların hiçbirinin yanlarında kimlik belgeleri yoktu. İtalyanlar müfettişlere, İtalya'nın Bakanlar Kurulu Başkanlığı için çalıştıklarını söylerken, İsrailliler bir hükümet delegasyonunun parçası olduklarını söylediler. Hepsi şık Il Verbano restoranında yemek yediler ve ardından deniz yolculuğuna çıktılar. Sıradan turistler gibi görünmek için günlük kıyafetler, spor ayakkabılar, kot pantolonlar ve tişörtler giydiler.

Bununla birlikte, şüphe götürmez güvenlik çağrışımları olan birçok detay var, bunlardan en önemlisi, son zamanlarda İtalyan gölünün diğer tarafında Rus oligarklarının varlığının artması ve aniden ortadan kaybolan bir Rus adam tarafından harika bir villa satın alınması. Bölgede varlıklı Ortodoks Yahudiler yaşıyor ve sık sık politikacılar da dahil olmak üzere Amerikalı misafirler için partiler düzenliyorlar. İsrail'in, insansız hava aracı üretiminde kullanılan sivil bileşenlerle uğraşan İtalyan ve İran şirketlerini izlemekte de çıkarları var.

Daha fazla ayrıntı ve sır ortaya çıktıkça, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun daha önce bahsedilen aynı prestijli restorana gizlice gittiğini gösteriyorlar. Restoranın bulunduğu bölge birçok İsrailli turist arasında popüler olsa da Rus oligarklarının da yakından tanıdığı bir yer.

Son yıllarda varlıklı Ruslar bölgede emlak satın almaya ve oteller inşa etmeye başladı. Bu, Mossad ve İtalyan istihbarat personelinin, uluslararası yaptırımların radarı altında faaliyet gösteren bölgedeki Rus unsurlarını izliyor olabileceğini gösteriyor olabilir. Ayrıca göl ve çevresi birçok askeri ve havacılık sanayinin yoğunlaştığı Lombardiya bölgesinde sanayi bölgelerine yakındır.

İsrailli yetkililer felaketten günler sonra olanların ayrıntılarını açıklayamayacaklarını söylediler. Belki de Tel Aviv, İran'ın nükleer programıyla ilgili istihbarat toplamanın bir parçası olarak gölün çevresindeki fabrikalarda neler olup bittiğini öğrenmek istiyordu, ancak soru şu: Bu bilgi toplamak için 20 ajana ihtiyaç var mıydı?

İsrail ve İtalyan istihbarat personeli çok gizli bir görevi tamamlamış ve bir gölün ortasında bir gemide kutlama yapıyor olabilir.

Ya da gemi savaş nedeniyle Rusya'yı terk eden Rus iş adamlarına ait - bazıları İsrail'e sığınıyor. 1990'ların başlarında komünizm sonrası dönemde Rusya'yı yağmalayarak milyonlarını kazandılar ve birçoğunun dünya çapında lüks yatları var. Belki de bu tekne, bu iş adamlarından birine aitti ve eğlence amaçlı kullanılıyordu.

Dördüncü senaryoya gelince, bazı İsrailliler ve İtalyanlar bir meslektaşının doğum gününü kutlamak istiyor olabilir ve işleri, pozisyonları ve seyahatleri nedeniyle kutlama yapacakları en iyi yerleri biliyorlar. Bununla birlikte, İsrail'in ajanlarını İtalya'dan aceleye getirme, onları derhal Tel Aviv'e geri gönderme ve İtalyanların geri kalanını bilinmeyen bir yere nakletme acelesi, bir şey olduğuna dair şüpheler uyandırdı.

Mossad ajanının ölümünden iki hafta sonra, teknede kimin olduğu, İsrail ajanlarının neden ve neden İtalya'da olduğu konusunda hiçbir ayrıntı verilmedi.

Kaynak:TEVHİDHABER

Kaynak:Haber Kaynağı