MİT'e Geniş Yetkiler Tanınıyor

MİT'e Geniş Yetkiler Tanınıyor

MİT'e geniş yetkiler tanınıyor. MİT, yurt dışını da dinleyebilecek. Kendi mensuplarını, yalan makinesine de bağlayabilecek.

Gazeteport'un haberine göre; AK Parti milletvekillerince hazırlanan ve MİT kanununda değişiklik öngören kanun teklifi, Meclis'e sunuldu. Teklif ile MİT'e yeni yetkiler tanınırken, en ilginç madde de ''Yalan makinesi'' oldu. MİT'te görev alan veya alacak kişilerin güvenilirliklerini belirlemek için yalan makinesi de kullanabilecek.

Teklif uyarınca, MİT belgelerinin gazete, TV ya da internette yayınlanması halinde, sadece gazeteci ya da sorumlu müdüre değil, patrona da hapis cezası verilecek. MİT tüm kamu kurum ve kuruluşları, bankalar ve finans kuruluşlarından, mahkemelerden istediği tüm bilgi ve belgeleri de alabilecek. Ülke güvenliğini tehdit eden terör örgütleriyle temas kurabilecek,cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerle görüşebilecek. Teklif şu yeni düzenlemeleri içeriyor:

YASAL ZIRH: Savcılar MİT mensuplarına görevleriyle ilgili soruşturma açamayacak, ihbar aldıklarında doğrudan MİT ile temasa geçecekler. Konunun MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin olduğunun anlaşılması halinde adli işlem yapılmayacak.

YENİ GÖREV: MİT'in mevcut görevlerine, ''Dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulunca verilen her türlü görevi yerine getirme'' hükmü de ekleniyor.

BİLGİ VE BELGE: MİT, tüm kamu kurumları, mahkemeler ve bankalar ile tüzelkişiler ve tüzelkişiliği bulunmayan kuruluşlardan da bilgi, belge, veri ve kayıt alabilecek. Bunlara ait arşiv, bilgi işlem merkezi ve iletişim alt yapısından yararlanabilecek. MİT'in bu talebi reddedilemeyecek.

YURTDIŞINDA DİNLEME: MİT, yurtdışını ve yurtdışında ankesörlü telefondan yapılan konuşmaları da dinlenebilecek. MİT'in mevcut ve eski personeli ile, MİT'te görev almak üzere başvuranların iletişimi ve sinyal bilgileri dinlenip kayda alınabilecek. Elektronik dinleme ve izleme yapıp, telekomünikasyon kanallarından geçen dış istihbarat, terör, milli savunma, uluslararası suç ve siber güvenlikle ilgili veri toplayabilecek.

PATRONA DA CEZA: MİT belgelerini yayınlayan gazeteci, yazar, editör, içerik sağlayıcı, sorumlu müdür, muhabir ve yayımcıların yanı sıra yayının sahibi medya patronu da 3-10 yıl arasında hapisle yargılanacak. MİT belgelerini temin eden, çalan, sahte olarak üretenlere de 4-10 yıl arasında hapis cezası verilecek.

YALAN MAKİNESİ: MİT'te görev alan veya alacak kişilerin güvenilirliklerini ve uygunluklarını belirlemek için yalan makinesi uygulaması dahil, test teknik ve yöntemler kullanılabilecek. MİT Müsteşarı hakkında aynı konudan ikinci soruşturma açılamayacak.