MİT ve Genelkurmay O Silahların Peşinde!

MİT ve Genelkurmay O Silahların Peşinde!

Hem MİT, hem de Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı, Alman dergisinde çıkan Alman silahları PKK'ya geçti haberini dikkate aldı.

ürkiye, Der Spiegel dergisinde yer alan “Almanya’nın Peşmerge’ye yolladığı silahlar PKK’nın eline geçti” iddiasını yakın takibe aldı. Türk kaynaklar, özellikle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kobani’deki Kürt güçlere silah yardımı yapılmaya başlandığı geçen yıl Ekim ayında Batılı liderleri uyardığını da hatırlattı.

Edinilen bilgiye göre hem MİT, hem de Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı, Alman dergisinde çıkan haberi dikkate aldı. Yetkililer, haberde belirtilen Almanya’nın Peşmerge’ye gönderdiği zırh delici güdümlü füzeler ile DM51A1 tipi parça tesirli el bombalarının PKK’nın eline geçip geçmediğinin belirlenmesi için yerel istihbarat birimlerinden bilgi istenildiğini söylediler.

PKK’nın, Suriyeli Kürtlere gönderilen silahlara sahip olması halinde bunun çözüm sürecini olumsuz yönde etkileyebileceğine de dikkat çekildi.

OBAMA’YA SİTEM ETMİŞTİ

Kaynaklar, Kobani’nin IŞİD’ten temizlenmesi için kentteki PYD güçlerine Batılı ülkelerce silah yardımı yapılmasından duyulan rahatsızlık ve Türkiye’nin hassasiyetinin bizzat Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından iletildiğini vurguladılar.

Nitekim Erdoğan geçen yıl 22 Ekim’de Letonya ziyaretine çıkmadan önce ABD’nin Kobani’deki Kürt güçlerine havadan silah yardımı yapmasıyla ilgili Başkan Barack Obama görüştüğünü belirterek, şunları söylemişti:

“Şunu çok açık söylemem lazım. Ben Suriye’deki bu sürecin (IŞİD’le mücadelenin) özelikle Özgür Suriye Ordusu’ndan ve diğer ılımlı rejime aynı zamanda IŞİD’e karşı olanlarla bu işin götürülmesi hassasiyetlerimizi kendilerine (Obama) ilettik. Sizlerin PYD’ye vereceğiniz her destek PKK’ya verilmiş destektir. PKK’ya ve PYD’ye vereceğiniz bu desteklerle Türkiye olarak biz mücadele etmek durumunda kalacağız, bunu da bilmenizi isteriz dedik. Bunu da kendilerine zaten açık ve net olarak söyledik.”