Mısır'da Yasak Delindi

Mısır'da Yasak Delindi

6 Nisan Hareketi'nin 3 lideri hakkında verilen hapis cezası, düzenlenen gösteri ile protesto edildi. Mahkum yakınları, mahkeme kararına tepki gösterdi.Bu eylemle birlikte yasak da ilk defa delinmiş oldu.

Mısır'da önce 2011'de Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesinde aktif rol oynayan ancak 2013'te katliamları beraberinde getiren darbe sürecinde askeri yönetime destek veren gösterilerde başı çeken 6 Nisan Hareketi, liderlerine verilen hapis cezasına tepki gösteriyor. Hareketin kurucuları Ahmed Duma, Ahmed Mahir ve Muhammed Adil hakkında verilen 3 yıl hapis cezasının onanması Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde protesto edildi. 'Ahmed Duma, Ahmed Mahir ve Muhammed Adil'e özgürlük' ve 'Gösteri yasasına hayır' yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, 3 aktivistin serbest bırakılması için geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'a çağrıda bulundu. Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz 2013'te askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmasından bu yana Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde gösteriler yasaklanmıştı. Bu gösteriyle yasak ilk defa delinmiş oldu.

TEMERRUD'LA BİRLİKTE

Geçen yıl yaşananlara bir göz atacak olursak, 28 Nisan 2013'de Mursi'yi 30 Haziran'da görevinden istifa ettirmek için 15 milyon imza toplanmasının amaçlandığı taban hareketi olan Temerrud başlatıldı. Hareketin yönetici çevreleri, tüm Mısır'da ve özellikle Kahire'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde 'barışçıl' gösteriler için toplanma çağrısında bulundu. Hareket ayrıca Ulusal Kurtuluş Cephesi, 6 Nisan Gençlik Hareketi ve Güçlü Mısır Partisi tarafından desteklendi.

SEBEP GÖSTERİ YASASI

Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi'nin gerçekleştirdiği darbenin ardından gelen gösteri yasağı ile birlikte 6 Nisan Hareketi bu kez cunta karşıtı eylemlerde boy gösterdi. Geçici Cumhurbaşkanı Mansur tarafından geçtiğimiz kasım ayında onaylanarak yürürlüğe giren 'gösteri yasası' ilk günden itibaren protestolarla karşılaşmıştı. Yasa çerçevesinde 10'dan fazla kişinin katıldığı her türlü gösteri için 3 gün öncesinden ilgili makamlardan izin alınması şartı

getiriliyor. Yasaya aykırı hareketler için hapis ve ağır para cezaları öngörülüyor. Tartışmalı yasa, darbe karşıtlarının yanı sıra sol ve liberal kesimlerin de tepkisini çekiyor.

Cezaya sert tepki

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, 6 Nisan Hareketi'nin kurucuları Ahmed Mahir, Ahmed Duma ve Muhammed Adil hakkında verilen 3 yıl hapis cezasının onanmasından 'derin rahatsızlık' duyduklarını bildirdi. Psaki, Mahir, Duma ve Adil'i 'barışçıl demokrasi yanlısı aktivistler' şeklinde tanımladı. Uluslararası Af Örgütü de verilen hapis cezasının Kahire Temyiz Mahkemesi tarafından onaylanmasını, 'Mısırlı yetkililerin ifade ve toplanma özgürlüğünü daha da kısıtladığının bir işareti' olarak nitelendirdi. Mahir, Adil ve Duma, kasım ayında kabul edilen yeni protesto yasasına karşı gelmekten hapse mahkum edilen ilk Mısırlılar oldu.