Mısır'da Medya Artık Darbeci Sisi'nin Elinde

Mısır'da Medya Artık Darbeci Sisi'nin Elinde

Mısır’da cunta hükûmeti, devlete ait yayın kuruluşlarındaki editörleri atayan Yüksek Basın Konseyi’nin üyelerini belirleme yetkisini darbe yaparak cumhurbaşkanlığını gasp eden Abdulfettah es-Sisi’ye verdi.

Devlete ait yayın kuruluşlarındaki editörleri atayan Yüksek Basın Konseyi’nin üyelerini belirleme yetkisini darbe yaparak cumhurbaşkanlığını gasp eden Abdulfettah es-Sisi’ye veren yasayı Mısır’da cunta hükûmetine öneren bağımsız milletvekili ve gazeteci Mustafa Bakri, milletvekillerine yaptığı açıklamada yasanın geçici bir çözüm olduğunu ve 2-3 ay içinde işe yaramasının planlandığını söyledi.

Yasa, meclise sunulmasının ardından 2 saatten kısa bir sürede kabûl edildi.

Yasa es-Sisi’ye Basın Üzerinde Bir Yetki Vermiyormuş!

Yasanın siyasî boyutları olduğuna dair eleştirileri reddeden Bakri, “An Hour From Egypt” (Mısır’dan Bir Saat) adlı programda, yasaya yönelik eleştiriler karşısında şaşkınlığa uğradığını söyledi.

Gazeteci milletvekili yasanın es-Sisi’ye basın üzerinde bir yetki vermediğini iddia etse de birçok siyasetçi ve gazeteci Bakri’nin açıklamalarını inandırıcı bulmadı.

“Mübarek Rejimini Hatırlattı”

Cuntacı Mısır Meclisi’nin bir diğer gazeteci-bağımsız milletvekili Usame Şarşar, yasanın onaylanmasının hızlandırıldığına dikkat çekerek, “Şaşırtıcı bir hızda geçti, neredeyse bir saatte ve bana Mübarek rejiminde yasaların nasıl 24 saatten kısa sürede onaylandığını hatırlattı.” dedi.

“İstinai Bir Güç Veriyor”

Bağımsız milletvekili yönetmen Halid Yusuf, yasanın es-Sisi’ye “istisnai bir güç” verdiğini kaydetti. Yusuf, “Başkan bir taraftan sürekli Mısır’ı modern demokratik bir ülke hâline getirmek istediğini söylüyor ama bu yasanın buna aykırı olduğunu görüyoruz.” diye konuştu.

“İşleri Daha da Zorlaştıracak”

Mısır Basın Sendikası Başkanı Yahya Galaş da yasayı eleştirerek, “Bu sâdece işleri daha da zorlaştıracak.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Sputnik