Mısır'da Darbe Karşıtı 41 Yargıç Emekli Edildi

Mısır'da Darbe Karşıtı 41 Yargıç Emekli Edildi

Mısır Yargı Konseyi, siyasete karıştıkları gerekçesiyle haklarında disiplin soruşturması yürüttüğü 71 yargıçtan 41’ini emekli ettİ

Al Jazeera’ye bilgi veren kaynaklara göre,Yargı Konseyi’nin disiplin kurulu yargıçlar hakkında iki farklı soruşturma yürütüyordu. Soruşturmalardan ilki mevcut Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi liderliğindeki darbe sonucu görevden uzaklaştıran eski Cumhurbaşkanı Mursi'ye destek açıklaması yapan 56 yargıç hakkında açılmıştı.

Yargıçlara, 2013 yılının Temmuz ayında Rabia Meydanı’ndaki basın merkezinde Muhammed Mursi için yaptıkları destek açıklamasından dolayı devlet aleyhine bir siyasi gruba destek vermek suçlaması yöneltilmişti. Disiplin Kurulu bu soruşturmada 31 kişi hakkında emekliye sevk etme kararı verirken, 25 kişi hakkında ise soruşturmaya gerek olmadığı sonucuna vardı.

Diğer soruşturma ise, 15 yargıç hakkında ‘Mısır için Yargıçlar Hareketi' kurucuları olmak suçlamasıyla açılmıştı. Bu soruşturmada 10 kişi emekliye sevk edildi. Beş kişi için ise, soruşturmaya gerek olmadığı sonucuna varıldı.

Emekli edilen yargıçlar arasında Velid Şerabi, İmad Ebu Haşim Naci Derbale gibi tanınmış isimler de var.

‘Mısır İçin Yargıçlar Hareketi’ 2011 yılında 25 Ocak devriminin ardından kurulmuştu.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Kahire Mahkemesi Disiplin Komisyonu'nun 9 yargıç hakkında verdiği emeklilik kararını 5 Aralık’ta onaylamıştı. Yargıçlar yeni yönetime karşı olmakla suçlanıyordu.

'İstedikleri yargıçların önünü açıyor'

Mısır İçin Yargıçlar Birliği’nin sözcüsü Velid Şarabi, kararın ardından Al Jazeera’ye verdiği özel mülakatta şunları söylemişti:

“Sisi ve darbe yönetimi, yargıçları kendi istedikleri doğrultuda yönetmeye çalışıyor. İstedikleri yargıçların önünü açıyor. Bu düzenin dışına çıkan herhangi bir yargıç olursa, kendisini soruşturma, emekliliğe sevk ya da mahkemeyle karşı karşıya bulur.”

Şarabi bu kararnamelerin Mısırlı işadamı Necip Savirs hakkında açılan ‘devlete vergi olarak milyarlarca Mısır Puond'u ödememek’ davasıyla ilgilenen yargıçlar hakkında verildiğini ifade etti.

Devletin askeri cunta adaletsizliğinin gölgesinde kaldığını söyleyen Şarabi, ülkede ancak askeri rejimle fikir birliğinde kalan yargıçların kariyerlerini koruyabildiklerini, farklı bir görüşe sahip olan yargıçların disiplin mahkemeleriyle kariyerlerini devam ettiremeyecek hale geldiklerini söyledi.