Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Rusya’ya geliyor

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Rusya’ya geliyor

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Rusya’ya geliyor

utin ve Sisi, Gazze’de yaşanan dram, Irak ve Suriye’deki gelişmeler ve ikili ilişkileri ele alacak.

Kremlin’den yapılan açıklamada, iki ülkenin Ortadoğu’da yaşanan sorunların çözümü konusunda politikalarının örtüştüğü vurgulandı. Gazze’de şiddetin durdurulması, Suriye, Irak, Libya sorunlarının çözümü ve uluslararası terör konusunda iki ülke benzer yaklaşımlar ortaya koyuyor.

Putin ve Sisi, ikili ticari ilişkilerinin geliştirilmesi için yol haritası belirleyecek. 2013’te 3 milyar dolarda kalan toplam ticaret hacminin 2014’te iki kat artması bekleniyor. 2013’ün ilk yarısında 1,2 milyar dolar olan toplam ticaret hacmi, 2014’ün ilk yarısında 2,5 milyar doları buldu.

Mısır, Rusya’dan tahıl ürünleri alımı yapan ülkelerin başında geliyor. Mısır’ın alımları Rusya’nın toplam tahıl ihracatı içinde yüzde 25-30 paya sahip. Mısır tahıl tüketiminin yüzde 40’ını Rusya’dan alıyor. Mısır da Rusya’ya portakal, patates ve diğer tahıl ürünleri ihraç ediyor. Mısır’ın Rusya’ya ihracatı içinde tahıl ürünleri yüzde 90’ları buluyor.

Sisi’nin Rusya ziyaretinde Gümrük Birliği ülkeleri ile (Rusya, Belarus ve Kazakistan) Mısır arasında serbest ticaret bölgesi oluşturulması ile ilgili anlaşma imzalanması bekleniyor