Meşal, İsrail'le Görüşmeyi Doğruladı

Meşal, İsrail'le Görüşmeyi Doğruladı

Hamas lideri Halid Meşal, İsrail'le görüşmeleri doğrularken, olumlu geçtiğini, ama henüz bir anlaşmaya varamadıklarını söyledi

Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, İsrail'le Gazze için müzakere ettiklerini doğruladı. Meşal, görüşmeleri olumlu olarak nitelendirirken, henüz bir anlaşma olmadığını kaydetti. İsrail Başbakanlığı "Hamas-İsrail müzakereleri"ni daha önce yalanlamıştı.

Katar’a bağlı Londra merkezli El Arabi el-Cedid'e konuşan Meşal, müzakerelerin Gazze hakkındaki 5 mesele hakkında sürdüğünü söyledi. Meşal bu başlıkları, yeniden inşa, ablukanın kaldırılması, liman inşası, havaalanı inşası ve su-elektrik-yol altyapısının tamir edilmesi, 50 bin eski çalışanın maaşlarının ödenmesi şeklinde sıraladı. Meşal, 'Biz de ateşkes istiyoruz fakat onun uğruna (yukarıda belirtilen 5 konu ilgili) hakkımızdan vazeçemeyiz' ifadesini kullandı.

Meşal, görüşmelerin olumlu olduğunu ancak henüz bir anlaşmaya varılmadığını söyledi. Meşal, "Tony Blair gibi bazı arabulucular İsrail ile birkaç yıl sürecek ateşkes sağlamak için girişimlerde bulunarak ateşkes’e yatıştırma adını koydular. Onlara cevabımız şöyleydi; biz ateşkes yada yatıştırma gibi yeni terimlere ihtiyacımız yok. Biz savaş istemiyoruz fakat Filistin topraklarında işgal olduğu sürece işgale karşı meşru direnişimiz devam edecek. Bu da savaşın peşinde olduğumuz alamına gelmez" şeklinde konuştu.

Meşal, "Söz konusu ateşkes milli menfaatleri olumsuz etkilerse, Filistin halkının haklarını ihlal ederse tabii onu kesinlikle kabul edemeyiz" ifadelerini kullandı.

El Fetih'in kontrolündeki Filistin Yönetimi ise, Gazze müzakerelerinin Filistin'in birliğine zarar vereceğini öne sürüyor. Dışişleri Bakanı Riyad el-Malki, İsrail ve Hamas'ın 8 ila 10 yıllık bir ateşkes konusunda anlaşmak üzere olduğunu ileri sürdü. Fetih Sözcüsü Ahmed Assaf, anlaşmanın Gazze'nin bölünmesine ve izolasyonuna yol açacağını söyledi.